Već tri mjeseca nije rođena djevojčica u 132 indijska sela


Sjeverni indijski distrikt pokrenuo je istragu jer je rođenje djevojčica u dramatičnom padu. Vladini podatci otkrivaju da među 216 beba rođenih u 132 sela tijekom tri mjeseca nije bilo djevojčica.

Vlasti Uttarkashi regiona objavile su da će oformiti radnu skupinu s ciljem da ispita razlog zašto nijedno žensko dijete nije rođeno na tome području već duže vremena, prenosi Catholic Herald.

Istovremeno, neki stručnjaci ukazuju kako je razlog očit. „Ne može biti slučajno da nijedna djevojčica već tri mjeseca nije rođena u ovim selima. Ovo jasno upućuje kako se na ovom području događaju ubojstva ženske djece u majčinoj utrobi. Vlada i administracija ne čini ništa“, rekao je NDTV-u socijalni radnik Kalpana Thakur.

Okružni sudac te regije, Ashish Chauhan, izjavio je reporterima da je stvar „sumnjiva i označena ženskim feticidom“.

„Identificirali smo područja gdje je broj rođene ženske djece nula ili jednoznamenkasta cifra. Promatramo ove teritorije kako bismo saznali što zapravo utječe na omjer. Bit će provedeno detaljno istraživanje i studija kako bi se utvrdili razlozi“, zaključio je Chauhan te dodao kako je zdravstvenim radnicima naloženo da budu na oprezu glede ovoga.

Indija je 1994. zabranila spolno selektivni pobačaj. Međutim, neki stručnjaci kažu da on u praksi postoji jer se na mušku djecu gleda kao na one koji će moći financijski doprinijeti obiteljskim potrebama, a bračni običaji upućuju da roditelji djevojke trebaju platiti znatan miraz.

U hinduizmu, indijsko predominantnoj religiji, muška djeca obavljaju ukopne obrede svojih roditelja. Popisom je utvrđeno da na svakih 1 000 muškaraca dođe 943 žene u ovoj zemlji, a nedavne statistike ukazuju da se ovaj omjer sve više pomiče od približno jednakoga.

Vladini službenici su 2015. tvrdili da više od 2 000 djevojaka bude u Indiji ubijeno svakoga dana kroz pobačaj i čedomorstvo.

KT