Većina plastičnog otpada u oceanima potječe iz Azije i Afrike


Skupina istraživača iz njemačkog Centra za istraživanje okoliša Helmholtz prikupila je uzorke sa 79 lokacija na 57 rijeka te ustanovila da većina otpada (oko 95 posto) i zagađenja potječe iz nekoliko rijeka koje se nalaze u nekoliko zemalja Azije i Afrike.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Među prvih 10 najzagađenijih rijeka koje plastični otpad prenose u mora i oceane nalazi se osam azijskih i dvije afričke rijeke – Nil i Niger.

„Prvih 10 rijeka prenosi 88-95 posto globalnog otpada u more“, rekao je za Daily Mail dr. Christian Schmidt, hidrogeolog koji je vodio istraživanje.

Rijeke s procijenjeno najvećom količinom plastičnog otpada karakterizira velika populacija – na primjer, Yangtze s preko pola milijarde ljudi.

Studija objavljena u časopisu Environmental Science & Technology kaže da bi se smanjivanjem zagađenja plastikom u rijeci Yangtze, u Kini, i rijeci Ganges, koja se nalazi u Indiji, zagađenje oceana moglo smanjiti za pola.

U lipnju 2018. godine, UN-ov Program za okoliš objavio je svoje prvo izvješće o „stanju plastike“ u kojem su iznesene akcije koje su svjetske vlade trebale poduzeti kako bi smanjile količinu plastičnog otpada, piše tribun.hr.

„Procjena pokazuje da djelovanje može biti bezbolno i profitabilno, s ogromnim dobicima za ljude i planetu, koji pomažu u sprječavanju skupih troškova zagađenja nizvodno,“ rekao je UN-ov čelnik za okoliš Erik Solheim i dodao:"Plastika nije problem. Problem je ono što činimo s njom."

Međutim, pokazalo se da su planirane mjere rezultirale očajnim uspjehom.

Polovina od 60 zemalja koje su uvele zabrane ili mjere za ograničavanje financijskih sredstava nisu mogle pružiti podatke koji bi se pokazao utjecaj na okoliš. Od preostalih 30 zemalja sudionica, oko devet je vidjelo značajno smanjenu upotrebu plastike u prvoj godini, dok je još šest zemalja imalo mali utjecaj. Izvještaj je pripisao slabe rezultate slabom izvršenju programa.

"Međutim, smanjenje potrošnje, nametanje novčanih kazni, poreza, naknada i zabrana plastike neće smanjiti tok otpada koji se gomila u našim oceanima", tvrdi Rob Kaplan, izvršni direktor Circulate Capitala, investicijske tvrtke u New York Cityju koja je organizirala skupljanje plastičnog otpada iz oceana.

KT