Italija

Venecija: Poplava ozbiljno oštetila baziliku Sv. Marka


Od početka milenija ovo je drugi put da je bazilika Sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u gotovo 1 000 godina njezine povijesti.

Poplava koja je u ponedjeljak pogodila Veneciju ozbiljno je oštetila baziliku Sv. Marka što je glavni kustos slikovito opisao riječima da je monumentalna građevina ostarjela za 20 godina, javila je ANSA.

„U samo jednom danu bazilika je ostarjela za 20 godina, a možda je to čak optimistična ocjena“, rekao je glavni kustos bazilike Carlo Alberto Tesserin. Dijelovi crkve bili su pod vodom 16 sati, s razinom 90 centimetra od tla, a to znači da je voda oštetila mramor, stupove i brončana vrata, piše agencija DPA.

Od početka milenija ovo je drugi put da je bazilika Sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u gotovo 1 000 godina njezine povijesti, piše ANSA. „Krajnji je čas da Venecija dobije bolji sustav zaštite od poplava“, rekao je Tesserin i objasnio da je bazilika zaštićena samo od acque alte do 110 centimetara.

U ponedjeljak je razina vode dosegnula 156 cm, a mjerenje se obavljaju u odnosu na referentnu nultu točku blizu južnog ulaza u Veliki kanal. Venecijanska katedrala nije jedina oštećena u poplavi jer je voda natopila i dva platna španjolskog umjetnika Joana Miroa pripremljena za izložbu u palači Zaguri, gdje se u četvrtak treba otvoriti izložba Od Kandinskog do Botera.

KT / Bljesak.info