Zarobljena Sv. Ivana Orleanska (1430.)


Dana 23. svibnja 1430. zarobljena je Sv. Ivana Orleanska kod Compiègnea u sjevernoj Francuskoj.

Zarobili su je njeni neprijatelji Burgunđani, koji su bili u savezu s Englezima protiv francuskog kralja Karla VII. (njegovu krunidbu u Reimsu osigurala je sv. Ivana Orleanska prethodne godine).

Gradić Compiègne, kod kojeg je Sv. Ivana Orleanska zarobljena, nalazi se sjeveroistočno od Pariza. Ivana je sa svojim je snagama pokušavala obraniti gradić od burgundskih snaga. Međutim, pri jednom napadu u Compiègneu su zatvorili gradska vrata prije nego se ona sa svojim trupama uspjela povući na sigurno. Burgunđani su je zarobili, a zatim su je predali svojim saveznicima Englezima. U to doba imala je Ivana Orleanska samo 18 godina.

Dok je bila u engleskom zarobljeništvu  protiv nje je iskonstruirana optužba za herezu. Osuđena je na smrt i spaljena otprilike godinu dana nakon zarobljavanja, piše povijest.hr.

Oko 25 godina poslije njezin slučaj ponovno je ispitan. Oslobođena je optužbi te proglašena nevinom. Godine 1909. papa Pio X. proglasio ju je blaženicom, a svetom ju je proglasio 1920. papa Benedikt XV.

Inače, gradić Compiègne u 20. st. postao je poznat po dvjema velikim predajama: 1918. ondje je Njemačka potpisala primirje nakon poraza u Prvom svjetskom ratu, a 1940. Hitler je ondje ponizio Francusku na sličan način.

Ž.I., KT