Zaštitnik pivovara koji je narod spasio od kuge


Uslijed pandemije brojni događaji su odgođeni ili otkazani, i godišnji Belgijski pivski vikend žrtva je "koronavirusa". Naime, oni tada proslavljaju Sv. Arnoulda koji je narod spasio od kuge govoreći im da umjesto vode piju pivo!

Udruženje profesionalnih belgijskih pivovara izvijestilo je kako su uslijed pandemije koronavirusa, nažalost, morali odgoditi Belgijski pivski vikend za sljedeću godinu, a trebao se održati od 4. do 6. rujna.  

No, ljude ništa ne sprječava da odaju počast belgijskom pivu, što su Ujedinjeni narodi prepoznali kao važan dio nematerijalne kulturne baštine. Također, Belgijance i sve ljubitelje dobrog piva – ništa ne sprječava ni da mole da se nagodinu ovaj pivski vikend ipak održi, a kako mnogi već znaju, Sv. Arnould je svetac kojemu se treba moliti na ovu nakanu.

Arnould je živio u 11. stoljeću, te je bio redovnik, a potom i biskup u Flandriji. Za njega se govori kako je blagoslovio mjesne pivovare čije je pivo potom čudesno izliječilo mještane od kuge.  

Kako bi nastavili čašćenje zaštitnika pivovara, članovi udruženja poznatog kao The Knighthood of the Brewer’s Paddle u briselsku katedralu Sv. Mihovila i Sv. Gudule obično na početku Belgijskog pivskog vikenda nose burence kako bi ga se blagoslovilo. Tada članove udruženja odjevene u srednjovjekovne odore prate glazbenici.

„To je veličanstvena proslava u čast Sv. Arnoulda i velika je tradicija jer je pivo u Belgiji nešto na što smo vrlo ponosni“, kazao je prije dvije godine za Reuters Daniel Krug, izvršni direktor obiteljske pivovare Duvela Moortgata.

Autor djela Pijenje s vašim svetcima zaštitnicima: Vodič grješnika o čašćenju svojih imenjaka i zaštitnika Michael Foley za mrežnu stranicu o pivu – Simply October kazao je kako se ne zna koliko su priče točne, ali neki tvrde da je Arnould bio sin uglednog pivara u Flandriji. „U početku je bio hrabar vitez, ali sve je dao da postane redovnik, zatim opat, a potom i biskup Soissona“, rekao je te objasnio kako je Arnould uslijed kuge upozorio ljude da piju pivo, a ne vodu, što su i činili. „Na kraju nitko od njegovih ljudi nije umro od kuge. Ne znam jesu li to smatrali čudesnim, ali definitivno su mu bili zahvalni“, poručio je Foley.

J.P., KT