Zašto i komu pape daju „Zlatnu ružu“?


Tradicija je izravno povezana s Četvrtom korizmenom nedjeljom koja se još naziva „Laetare – Radujte se“.

Tijekom svoga dosadašnjega pontifikata papa Franjo je sveukupno predao četiri Zlatne ruže. One su bile darovane različitim marijanskim svetištima, kao što su ona povezana s Gospom Fatimskom i Gospom Guadalupskom.

Izvorno su ove ruže slane kraljevima, kraljicama, princezama i prinčevima. Bila je to gesta bogata simbolizmom.

Papin dar podsjeća njegova kraljevskoga primatelja da sjaj njegove vrline treba biti poput sjaja zlata među metalima i briljantnosti ruže među cvjetovima.

Balsam, pomiješan s mošusom, koji se polijeva preko Zlatne ruže želi podučiti vladara da njegovo uzvišeno prijestolje od njega zahtijeva posvuda širiti miris kraljevske vrline i da, poput balzama, mora izliječiti rane države i sačuvati političko tijelo od korupcije.

Znamo da je ruža veoma simbolična po prirodi, ali je izravno povezana i s Četvrtom korizmenom nedjeljom.

Naime, kako u svojoj knjizi Sakramenti Svete Katoličke Crkve piše vlč. William J. Barry, ovakav je dar izvorno blagoslivljan na Nedjelju „Laetare“ – „Radujte se“, kada Crkva kratko anticipira radost Uskrsa te svećenici na misama nose ružičaste misnice i ohrabruju vjernike da se raduju u svome korizmenome hodu.

Blagoslov ruža priziva ovu radost i traži Božji blagoslov za sve one koji ih budu dobili.

Posljednji kraljevski predstavnik koji je primio ovakvu ružu bila je Charlotte, velika vojvotkinja od Luksemburga (1896. – 1985.), a od pontifikata pape Pavla VI., svaki je rimski prvosvećenik davao ovaj dar kao posebnu čast nekom marijanskom svetištu diljem svijeta, časteći tako Kraljicu Neba.

KT/aleteia.org