Zatvara se bogoslovno sjemenište u Bordeauxu


Zbog nedostatka kandidata zatvara se bogoslovno sjemenište u francuskom Bordeauxu. Odluku o ovomu priopćio je kardinal Jean-Pierre Ricard navodeći kako to nije „kraj puta“.

Kardinal Jean-Pierre Ricard; Foto: AFP

Kardinal Jean-Pierre Ricard; Foto: AFP

Otvoreno 1901., Bogoslovno sjemenište Sv. Josipa u Bordeauxu bit će zatvoreno početkom naredne akademnske godine u rujnu, obznanio je to nadbiskup ovog francuskog grada kardinal Jean-Pierre Ricard, prenosi La Croix.

„Tu odluku nisam donio bez boli u srcu, ali dobro sjemeništaraca te briga za njihovu formaciju moraju biti ispred bilo kojeg drugog razmatranja”, rekao je kardinal Ricard, ističući kako samo pet novih kandidati očekuje u rujnu. „Taj broj neće nam omogućiti da mladima ponudimo kvalitetan život u zajednici", objasnio je.

Unatoč ovoj činjenici, Nadbiskupija Bordeaux daleko je od najteže pogođenih nedostatkom duhovnih zvanja u Francuskoj.

Tijekom protekle tri godine kardinal Ricard zaredio je 13 novih svećenika – pet u 2016., dvojicu 2017. i šest u 2018.

Trenutačno imaju i 10 bogoslova, uključujući i dvojicu koja se spremaju biti zaređeni za đakone u lipnju.

Nadbiskup je istaknuo kako ova njegova odluka o zatvaranju sjemeništa znači „izmiještanje formacije, a ne kraj puta“ te da će svoje bogoslove sada slati u Toulouse ili gdje drugdje.

Bordeaux je inače drugo bogoslovno sjemenište koje je najavilo zatvaranje, nakon objave da će sjemenište u Lilleu također biti zatvoreno početkom nove akademske godine zbog nedostatka upisa – službeno na privremenoj osnovi.

Ova dva zatvaranja obuhvaćaju velika područja sjeverne Francuske, budući da je sjemenište u Lilleu odgajalo svećenike za provincije Lille i Reims, dok je Bordeaux također pokrivao pokrajinu Poitiers.

Ove su promjene bile predvidive uzmu li se u obzir norme za formaciju koje je Sveta Stolica obznanila 2016., a u kojima se zahtijeva da broj bogoslova bude dovoljan kako bi se uspostavila „istinska zajednica odgoja“.

Premda se u tom dokumentu ne navodi precizno što to znači „dovoljno“, francuski se biskupi slažu da je minimalan broj oko 15.

„Između 15 i 20“, rekao je kardinal Ricard dok je razgovarao o zatvaranju sjemeništa za RCF Radio.

No, u Francuskoj samo polovica od 30 postojećih sjemeništa i formacijskih kuća doseže taj broj te se može naslutiti kako će ubrzo uslijediti i druga zatvaranja bogoslovnih sjemeništa.

KT