Vatikan

Papa Franjo moli za žrtve potresa u Papui Novoj Gvineji


Papa Franjo je s velikom tugom primio vijest o tragičnom gubitku ljudskih života u potresu koji je pogodio Papuu Novu Gvineju 7. ožujka.

U brzojavu koji je potpisao Papin državni tajnik kard. Pietro Parolin, duše žrtava Sveti Otac povjerava Božjem milosrđu, a njihovim obiteljima izražava najiskreniju sućut. Svima koje je pogodila ta nesreća Papa jamči svoju blizinu u molitvi. Osim toga, papa Franjo je zazvao Božji blagoslov i snagu utjehe na sve koji su ožalošćeni u tim trenutcima kušnje, kao i na one koji se zauzimaju u operacijama spašavanja.

Potres jačine 7,5 stupnjeva po Richteru uništio je cijela naselja i infrastrukturu, te potaknuo na stotine odrona koji su blokirali ceste na planinskim područjima – izvijestio je Međunarodni Crveni križ, navodeći podatke pokrajinskih vlasti. Više od 1 000 osoba ostalo je bez krova nad glavom, bez hrane i pitke vode. Malo pomalo, kako spasioci stižu na najudaljenija mjesta, potvrđuje se da je poginulo više od 100 osoba, ali bi taj broj mogao biti mnogo veći. Na stotine je ranjenih. Cijelu tu tragičnu situaciju, kako prenosi Vatikanski radio, otežava nužan prekid najvećeg projekta za razvoj u toj zemlji, a to je vađenje tekućega plina, koji obavlja američki gigant ExxonMobil.

Spomenimo na kraju da su potresi u Papui Novoj Gvineji česti, koja se nalazi unutar „vatrenog prstena“, područja visoke seizmičke i vulkanske aktivnosti oko rubova Tihog oceana. Dio sjeverne obale je 1998. uništio tsunami, potaknut potresom jačine 7 stupnjeva po Richteru, u kojemu je poginulo 2 200 osoba.

KT