Tri proročanstva Bl. Pavla VI. koja su ispunjena danas


Sredinom 2018. obilježava se 50. obljetnica objavljivanja enciklike Humanae Vitae pape Pavla VI., koja je potvrdila tradicionalno crkveno učenje protiv upotrebe kontracepcije.

Za mons. Roberta Barrona, pomoćnog biskupa Los Angelesa, Bl. Pavao VI. bio je mnogo više nego veliki moralni učitelj - bio je prorok jer je prije pola stoljeća predvidio određene posljedice seksualne revolucije.

U svom redovitom medijskom istupu na youtube.com mons. Barron se najviše referira na odjeljak 17 enciklike Humanae Vitae u kojoj tadašnji Papa predviđa društvene posljedice koje se pokazuju, pola stoljeća poslije, kao vizionarske pa možda i proročke misli.

"Kada sam to ponovno pročitao mislio sam pa taj je čovjek upravo pisao o našemu vremenu", rekao je medijskim djelatnicima pomoćni biskup Los Angelesa.

O kojim je predviđanjima riječ?

Prva stavka koju je papa Pavao VI. prije pola stoljeća rekao da će se dogoditi u budućnosti široke uporabe kontracepcije je više bračnih prevara te niži moralni standard za mlade generacije; druga stavka je "sloboda" za muškarce da žene tretiraju objektima i treća, možda najšokantnija i vizionarska misao, u duhu Orwelove 1984. ili Huxlijeve knjige Vrli novi svijet, je postojanje država i vlada koje će nametati kontracepciju svojim građanima.

Danas, 50 godina od seksualne revolucije, jasno je da su se sva ta predviđanja ostvarila.

Moralnost i brak su se urušili kao kula od karata, žene su široko promatrane kao puki seksualni predmeti, a različite institucije pa i bolnice u vlasništvu Crkve ili nekog religioznog reda moraju američkom po zakonu svojim uposlenicima pokrivati dijelove ili sve troškove kontracepcije. Najrigoroznije mjere se odvijaju u mnogoljudnim zemljama Kine i Indije gdje postoje kontrole populacije. Ni Europa nije pošteđena takvog načina kontrole populacije samo se ona odvija perfidnije i "dragovoljno" nameće kroz medije.

Gledajući današnji svijet, nevjerojatno je to koliko je točno Pavao VI. opisao budućnost . Nažalost, najtragičnije je kako tada katolički i kršćanski krugovi nisu prepoznali opasnost koju donosi masovna uporaba kontracepcije.

Oni koji znaju engleski jezik čitav razgovor mogu pogledati u video prilogu.

KT