20. obljetnica smrti misionara fra Vjeke Ćurića


U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Osova kod Žepča i u Ruandi bit će upriličen prigodan program sjećanja na fra Vjeku Ćurića u povodu 20. obljetnice njegove smrti.

U njegovom rodnom kraju u Žepču 3. veljače 2018. godine održat će se prigodni program i zahvalno sjećanje na fra Vjekin život i mučeničku smrt, a 4. veljače 2018. služit će se sv. misa u župi Osova koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kard. Puljić.

Sjećanju na 20. obljetnicu mučeničke smrti pokojnog fra Vjeke u Ruandi u misiji/župi Kivumu gdje je i sahranjen, pridružit će se i delegacija koju predvodi mons. Marko Semren, pomoćni biskup Banjalučke biskupije.

„Neka ovo molitveno sjećanje, u njegovom rodnom kraju i Kivumu, bude naša zahvala pokojnom fra Vjeki za nesebičnu žrtvu i mučeničko svjedočanstvo vjere kao i poticaj na molitvu da Gospodin pozove nova duhovna i misijska zvanja“, istaknuli su iz PMD-a BiH.

Misionar fra Vjeko Ćurić rođen je 26. travnja 1957. u Lupoglavu kod Žepča, župa Osova kod Žepča. Bio je član Franjevačke provincije Bosna Srebrena, a kao misionar otišao je u Ruandu 1983. U Ruandi se 1994. vodio rat do istrebljenja između plemena Hutu i Tutsi. Većina svećenika misionara napustila je zemlju, ali fra Vjeko je ostao, pomagao jednom i drugom plemenu, izlažući tako i vlastiti život. Više puta bio je u smrtnoj opasnosti za vrijeme i nakon rata. Tako je u travnju 1996. izbjegao gotovo sigurnu smrt. Ubijen je 31. siječnja 1998. u glavnom gradu Kigaliju. Pokopan je u mjestu Kivumu, u župnoj crkvi koju je s vjernicima sagradio.

Nakon ubojstva, sada sveti papa Ivan Pavao II. na Trgu Sv. Petra rekao je: „Fra Vjeko je još jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život.“

KT