Sarajevo

35. sjednica Povjerenstva za pripravu sinode Vrhbosanske nadbiskupije


Pod predsjedanjem nadbiskupa vrhbosanskog Vinka kard. Puljića, u prostorijama Vrhbosanskog ordinarijata u Sarajevu, 13. veljače, održana je 35. sjednica Povjerenstva za pripravu sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Na sjednici je sudjelovalo 12 članova Povjerenstva, koji su razmatrali dokle se stiglo u sinodalnom hodu, uz konstataciju da "posao" treba privoditi kraju.

To je, nakon molitve i usvajanja zapisnika s prethodne sjednice, potaknuo i kardinal Vinko.

Riječ je potom preuzeo generalni tajnik prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije dr. vlč. Mario Bernadić koji je predstavio djelovanje svoga ureda uspostavljenoga u Ordinarijatu vrhbosanskom te napravio retrospektivu dosadašnjega rada.

Voditelji svih pet skupina (eklezijalno-pravne, pastoralne, religiozno-pedagoške, liturgijske i medijske) predstavili su tijek i plodove svoga djelovanja, uz suglasje da će oni koji nisu do sada dovršili rad čim prije to učine.

Vlč. Bernadić je sublimirao kako bi prijedlog radnoga dokumenta trebao sadržati tri cjeline: prvo kako bi trebalo biti; drugo kako jest, i treće prijedlozi koji nadilaze ovaj raskorak.

Nakon toga pristupilo se planiranju 10. kruga dekanatski zasjedanja.

S obzirom na obilnost radnoga dokumenta koji će proisteći iz rada svih skupina, dogovoreno je da se sve ne šalje na župe nego da Povjerenstvo pripremi prezentaciju te da "baza" vidi što je urađeno kako bi mogla dati svoje prijedloge i kritike. Cilj ovoga zasjedanja, koje će u svih 13 dekanata biti upriličeno 28. ožujka, jest animacija javnosti da bude uključena u "finale" ovoga važnoga događanja Vrhbosanske nadbiskupije.

Nakon što je određeno koji će član Povjerenstva ići u koji dekanat, dogovoreno je da sljedeća sjednica bude 1. travnja u 9:30h.

KT