Banja Luka

Banjolučka biskupija dio molitvene devetnice „Katolička Crkva u BiH moli za život“


Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica izdao je saopćenje u kojem navodi kako se Banjolučka biskupija uključuje u veliku molitvenu devetnicu „Katolička Crkva u BiH moli za život“.

Poruku koja se nalazi na mrežnoj stranici Banjolučke biskupije prenosimo u cijelosti:

Svim župnicima i župnim upraviteljima,

svim samostanskim poglavarima i poglavaricama – na znanje i ravnanje

Biskupi ordinariji naše Vrhbosanske metropolije odlučili su prihvatiti prijedlog Vijeća za život i obitelj BKBiH da se pozovu svi članovi naših nad/biskupijskih zajednica na Veliku molitvenu devetnicu za život i time doprinesu „promjeni društvene svijesti kako bi se stvorili zakonski i svi drugi preduvjeti za zaštitu ljudskog života u svim njegovim fazama od začeća do naravne smrti“ (Poruka za Dan života 2020.).

U kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja 25. obljetnice enciklike Evanđelje života Svetog pape Ivana Pavla II., želimo tijekom idućih devet mjeseci – od 25. ožujka do 25. prosinca 2020. moliti na ovu nakanu: „Da članovi naše biskupijske zajednice (i svih drugih nad/biskupija u BiH) svjedoče evanđelje života – poštujući, braneći i ljubeći svaki ljudski život, služeći mu konkretnim molitvenim i djelatnim zauzimanjem“ (usp. EV 5).

U sadašnjim aktualnim, iznimno teškim okolnostima za bilo kakvo okupljanje vjernika u crkvama, svaka od naših Mjesnih Crkava će na svome području početak ove Devetnice, tj. 25. ožujka (Blagovijest) organizirati prema vlastitim mogućnostima.

Tako i ja svakom od Vas prepuštam da u svojoj župi ili redovničkoj zajednici organizirate molitvu na spomenutu nakanu u onom obliku i s onim sadržajem, kako procijenite da je najbolje. Većina Vas će moći obavijestiti barem dio svojih članova da u svojim obiteljskim zajednicama, u zajedničkim i osobnim molitvama uključe i posebne molitve odn. materijale predviđene za ovu Devetnicu, a koje Vam dostavljam u prilogu ovog saopćenja.

Neka nas, sve molitelje Duh Sveti, Životvorac nadahnjuje i međusobno što tješnje povezuje – ne samo u ovim danima posebne kušnje i brige za ljudski život, nego i ubuduće.

Neka nas sve prati i štiti majčinska ljubav Presvete Djevice i Bogorodice Marije, Majke Crkve i Pomoćnice kršćana.

Zazivam na sve Vas i na svu Vašoj pastirskoj skrbi povjerenu Vam Kristovu braću i sestre obilje Božjeg blagoslova i utjehe.

Vaš brat

+ Franjo Komarica

biskup banjolučki

Prilog:

Klanjanje uz svetkovinu Blagovijesti 2020.

Velika devetnica Bosna i Hercegovina moli za život

T.M.I., KT