Gabela

Biskup Palić blagoslovio zavjetni kip u Gabeli


Na Drugu korizmenu nedjelju, 28. veljače prije pučke mise u župi Gabela, na uzvisini pokraj crkve blagoslovljen je novi zavjetni kip Isusa u Maslinskom vrtu.

Kip je blagoslovio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, a potom su se biskup, svećenici, ministranti i narod uputili u crkvu na euharistijsko slavlje.

Uz biskupa Petra i župnika don Antu Đereka u koncelebraciji bili su don Ivan Turudić, mjesni sin, a sada župnik župe Ploče-Tepčići i don Domagoj Markić, biskupov tajnik.

Biskup Petar u propovijedi osvrnuo se na misna čitanja. Tumačeći događaj preobraženja na brdu Tabor gdje su uz Iliju, Mojsija i Isusa bili apostoli Petar, Jakov i Ivan, biskup je pojasnio kako je apostole, bez obzira na ljepotu i ekstazu koju su tada doživjeli, Isus osvijestio i “vratio” u zbilju. Kazao je kako iskustvo preobraženja na zemlji ne može biti trajno, nego tek u onome trenutku kada se ljudi susretnu s Gospodinom licem u lice.

Dodao je kako otajstvo Isusova probraženja vraća vjenrike na samu bit odnosa s Bogom i traži da učine tri važne stvari u svome životu: promišljati, slušati i započeti iznova te da su na to osobito pozvani u vrijeme korizme i pokore. „U ovoj dolini suza moramo mi, kršćani, biti navjestitelji Radosti koja nam od Boga dolazi u Isusu Kristu. Ovo vrijeme koje živimo zahtjeva od nas da krenemo iznova, što se odnosi na naš kršćanski, duhovni život. Životna lekcija današnjih čitanja je veoma jasna, a to je da se popenjemo na brdo Horeb poput Abrahama i obnovimo svoju vjeru. Također, trebamo se popeti i na brdo Tabor, s Kristom. Ne samo kako bismo uživali u ljepoti boravka s njime, nego kako bismo ojačani i ohrabreni tim susretom krenuli u ovaj svijet. Za nas je danas važno i ovo naše treće brdo ovdje u Gabeli“, istaknuo je biskup Petar, piše cnak.ba.

Na kraju svete mise sve okupljene pozdravio je župnik don Ante i izrekao dobrodošlicu biskupu Petru koji je prvi put u ovoj starodrevnoj župi. Ideju zavjetnoga kipa donijela je nesretna pandemija koronavirusa koja je u čitav svijet posijala pomutnju, strah i nesigurnost. „Naši su nam pradjedovi pokazali kako se nositi s takvim neprilikama: usrdna molitva, tješnja povezanost s Kristom Spasiteljem, podizanje zavjetnih kipova, kapelica, crkava“, istaknuo je župnik.

“Vjerni pradjedovskom zavjetu odlučili smo ovoj našoj ‘Maslinskoj gori’ dodati i ‘Getsemanski vrt’ te uprizoriti Isusovu molitvu, kušnju, krvavi znoj i prihvaćanje Očeve volje. Moj poziv postavimo u čašku od betona cvijeta kip Isusa Krista, Spasitelja svega svijeta župljani su zdušno prihvatili i svojim prilozima poduprli. Kip Isusa koji se moli Getsemanskom vrtu izrađen je u Zagrebu, a izradio ga je Mate Vlaho. Mozaik od lomljenoga kamena i ostale građevinske radove obavio je Darijo Brajković sa svojim timom. Ljubomir Milinković iskovao je od kovanog željeza predmete koji se nalaze na ogradi oko kipa. Kip je osvijetljen tako da i noću sjaji i na molitvu zove, a za osvjetljenje je bio zadužen Filip Turudić. Pristup kipu je olakšan i za one nemoćnije, postavljena je ograda koja je djelo Andrije Obada. Uz Isusov križ stavili smo i naš mali križ na kojem stoji natpis ‘A. D.’ – ‘godine Gospodnje’ i broj 2021. U taj križ smo stavili sve naše male križeve, osobne, obiteljske, biskupijske, narodne i svenarodne moleći Isusa da nam pomogne strpljivo sve podnositi i poput Njega svoju volju podložiti volji Očevoj”, kazao je.  

Mladi su pjevanjem animirali sveto misno slavlje.

T.M.I., KT