Blagoslov kapelice u župi Novo Selo


Kapelicu Bezgrješnog Srca Marijina, sagrađenu na temeljima u posljednjem ratu porušene stare kapelice, u Zborištu u župi Presvetog Srca Isusova u Novom Selu kod Bos. Broda blagoslovio je 25. lipnja vlč. Božo Odobašić, domaći sin.

Nakon okupljanja vjernika ispred crkve u Novom Selu kancelar Vrhbosanske nadbiskupije i župni upravitelj preč. Mladen Kalfić, trajni đakon Robert Čabraja, vlč. Odobašić i nekoliko vjernika krenulo uz molitvu i pjesmu prema pet kilometara udaljenom zborištu.

Nakon dolaska na lokalitet gdje se nalazi kapelica misno slavlje predvodio je vlč. Odobašić. Na početku euharistije blagoslovio je novu kapelicu i nazočne vjernike.

Kako je dan ranije proslavljen patron župe Presveto Srce Isusovo vlč. Odobašić je u homiliji istaknuo da su i Isusovo Presveto Srce i Marijino Bezgrješno srce izraz vjere i poslušnosti Bogu Ocu i tako draga svakome vjerniku katoliku jer kucaju za čovječanstvo, za ljude.

"Vjera koju svjedoči Marija treba da preoblikuje naša sela i gradove koji se utapaju u neprestanoj užurbanosti, trci za boljom budućnošću često označenom nesigurnošću i upitnim ponudama koje nudi moderno vrijeme. Ta nas trka često sprečava u mirnom organiziranju svakodnevnog života pa nerijetko upadamo u zamku tuđih interesa. Potrebna nam je stanka za sabranost i mir, da uz snagu vjere budemo spremni misliti na druge potrebite naše pomoći i razumijevanja, naše solidarnosti u nevolji i boli", rekao je vlč. Božo i dodao da "bismo poput Marije trebali biti od pomoći svima u nevolji i potrebi". "Ona nas podsjeća da ljubav ne čeka, jer je uvijek u žurbi da pomogne i žrtvuje se za bližnjega. Marija koja je u službi riječi Božje, poziva nas da u sebi rušimo zidove sebičnosti i zla, Njezina nas vjera potiče preoblikovati svoju neodlučnost u hrabrost koju Duh Sveti u onima koji vjeruju pretvara u graditelje boljeg lica zemlje, graditelje boljeg svijeta u miru, zajedništvu, pravednosti dijaloga i ljubavi", rekao je uz ostalo vlč. Odobašić.

Preč. Kalfić zahvalio je na kraju inicijatoru izgradnje kapelice prijašnjem župniku mons. Bosiljku Rajiću te župljaninu Ivi Mijiću, predsjedniku Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS koji se zauzeo za gradnju kapelice.

Kapelica je napravljena u istom obliku kao prijašnja. Dovršena je uz pomoć donacije predstavnika društveno-političkih vlasti BiH i vjernika. Kao domaći sin svoj prilog dao je i vlč. Odobašić, za križ postavljen na vrhu kapele.

U selu su uz pravoslavne vjernike prije rata živjeli i Hrvati katolici. Dosad se od Hrvata još nitko nije vratio.

B. Lukačević, Ž.I., KT