Boće

Blagoslov temelja i početak radova na izgradnji pastoralnog centra u Boću


U srijedu, 28. listopada na blagdan apostola Šimuna i Jude Tadeja u župi Boće kraj Brčkog, upriličen je blagoslov temelja te se započelo s izgradnjom pastoralnog centra.

Iskop i pripremni radovi započeli su prije 10-ak dana, a s dolaskom prvog betona župnik je zajedno s 50-ak župljana svečano blagoslovio temelje te se započelo s radovima na samoj izgradnji pastoralnog centra.

Riječ je o objektu veličine 28,5 x 10,90 metara, koji će imati veliku dvoranu za razna događanja u župi, kuhinju i sanitarni čvor. U potkrovlju pastoralnog centra zamišljeno je otvoriti stalnu postavku starih predmeta, nošnji i alata kojim su se koristili stari, a koje je u dobroj mjeri prikupio još vlč. Ivo Božić.

„Uvjeren sam da će ovaj muzej biti jedinstven za ovaj kraj, gdje će mlađe generacije moći upoznati na koji način su živjeli, radili i svoje obitelji podizali naši djedovi i bake. Uz starine naših starih u sklopu ovog muzeja bit će postavljen i dio crkvene baštine iz naše župe“, kazao je župnik Maršić.

Ove godine Vlada Distrikta Brčko uz zalaganje vijećnika iz HDZ-a izdvojila je 40 000 KM, a otprilike do sada još toliko su svojim dobrovoljnim prilozima izdvojili i župljani. Nadaju se kako će za dvije-tri godine uspjeti završiti kompletno uređenje pastoralnog centra, dok će u muzej vjerojatno uvijek nanovo stizati nove starine i na taj način će godinama biti obogaćivan predmetima iz ovog kraja.

U svom kratkom nagovoru vlč. Filip je ukazao kako je Krist temelj, te je duboko uvjeren da će On providjeti dobre ljude, koji će svesrdno pomoći u izgradnji i uređenju ovog , boćanskim župljanima, tako važnog i značajnog objekta, koji će biti na usluzi svima njima, ali i na diku i ponos čitavog ovog kraja. „Iako živimo u vremenu pandemije i krize, nadamo se da ćemo uspjeti u ovom velikom projektu, pogotovo ako iz povijesti znamo da su se upravo i u vremenima krize gradila poznata svjetska zdanja, poput katedrala, crkava, vijećnica i slično... Želimo zahvaliti svima onima koji su nam do sada na bilo koji način pomogli kako bismo započeli ovo zdanje, ali isto tako pozivamo i sve one koji nam mogu pomoći da to učine, jer smo tek na početku izgradnje. Dobri Bog svojim proviđenjem neka prati uz zagovor našeg zaštitnika Sv. Antuna Padovanskog izgradnju ovog pastoralnog centra“, poručio je župnik Maršić.

J.P., KT