Zenica

Blagoslovljene postaje križnoga puta u župi Klopče


U zeničkoj župi Uzvišenja Sv. Križa Klopče, u nedjelju 19. svibnja provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković blagoslovio je postaje križnoga puta i predvodio svečano euharistijsko slavlje.

U koncelebraciji su bili domaći župnik fr. Pero Jurič, starješina samostana u Gružu fr. Pero Ćavar te ravnatelj Katoličkog školskog centra Sv. Pavao u Zenici vlč. Vlatko Rosić.

Na početku obreda posvete postaja, koje su djelo akademskog kipara i profesora na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu Ilije Skočibušića, okupljene je pozdravio župnik Jurič ističući važnost ovoga događaja za župnu zajednicu čija crkva poprima konačne obrise koji će nadživjeti pojedinačne sudbine te ostati trajni spomenik vjere i truda ove generacije. Zahvalio je vjernicima koji su svojim prilozima pridonijeli ostvarenju ovoga pothvata, kao i provincijalu koji je idejno i materijalno podržao njegovu realizaciju.

U svojoj homiliji fr. Slavko je podsjetio kako je Bog od samoga stvaranja čovjeka pozvao da s njim bude sukreator svijeta te svojim djelima oplemenjuje zemlju. „Isus Krist je pak popravio ono što je zloća grijeha pokvarila. Ljude oblikovanje onoga što je lijepo i plemenito približava Bogu izvoru ljepote. Stoga i umjetničko ukrašavanje naših crkava nije samo plod želja za estetskim ugođajem, nego i čin pobožnosti koji nas približava Isusu Kristu. To je osobito vidljivo prigodom blagoslova postaja križnoga puta“, kazao je provincijal te istaknuo četiri snažne poruke koje pruža razmatranje Gospodinova križnoga puta. „On nas najprije podsjeća na konkretan događaj patnje Isusa iz Nazareta, utjelovljenoga Sina Božjega (...) Druga je poruka poziv na obraćenje (...) Treća poruka ima komunitarnu dimenziju. Bog se, naime, u svojoj patnji poistovjetio sa svakim patnikom (...) Napokon, posljednja poruka je ohrabrenje koje nam Kristov križni put pruža“, objasnio je.

Za kraj je spomenuo kako blagoslov križnoga puta u uskrsnom vremenu može izgledati neobičan, ali da mu upravo Uskrs daje smisao. „Uskrs potvrđuje kako Isusove patnje nisu uzaludne te da zlo, nasilje, nepravda i mržnja nikada ne mogu nadvladati dobro, pravdu i ljubav“, kazao je te u tom duhu uputio poziv vjernicima da pred ovim postajama uvijek nalaze snagu i inspiraciju za hod kroz život.

Na kraju sv. mise župnik Jurič zahvalio je provincijalu na dolasku, potpori i predvođenju slavlja, nazočnim svećenicima, zboru i svim vjernicima. Na poseban način zahvalio je i umjetniku Skočibušiću koji je na ovom slavlju bio u pratnji svoje obitelji, kao i Anti Jurkiću u čijoj su ljevaonici postaje križnoga puta izlivene. Zahvalama se pridružio i provincijal Slišković iskoristivši prigodu još jednom iskazati zahvalnost fr. Peri Juriču za njegovu dugogodišnju vrijednu nazočnost u ovoj župi te je pozvao vjernike da ga i dalje u životu i radu podržavaju.

KT/ dominikanci.hr