BiH

Caritas BiH poziva na odgovoran odnos prema smanjenju širenja koronavirusa


U jeku epidemije „koronavirusa“ Caritas Bosne i Hercegovine pozvao je građane na odgovoran odnos kako bi se suzbilo širenje virusa.

Poznate su činjenice da koronavirus napada pluća i da u rizične skupine spadaju osobe koje imaju oslabljen imuni sustav. Prijenosnici ovog virusa mogu i ne moraju imati simptome. Međutim, njegovo je širenje, ukoliko se pravovremeno ne naprave određeni koraci prevencije, jako brzo uz brzi rast broja zaraženih. Sve institucije koje rade na zaštiti i spašavanju proglasile su stanje nesreće odnosno vanredno stanje u cijeloj BiH, a policijski sat je uveden u Federaciji BiH od 18,00 do 5,00 sati ujutro, teu Republici Srpskoj od 20,00 do 5,00 ujutro.

Uvedena je i zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, kao i mjera provođenja udaljenosti između osoba najmanje od 1,5 m. Tijekom kretanja, koje je ograničeno samo po potrebi, važno je nositi masku na licu i rukavice, prati ruke češće nego inače i samokontrolom izbjegavati diranje lica rukama.

Aktivnosti Caritasa su reducirane samo na neophodno i u službi su onih kojima je njihova pomoć potrebna. Kućne posjete, susreti i aktivnosti koje zahtijevaju okupljanje većeg broja ljudi su otkazane dok ne prođe vanredno stanje, odnosno dok sigurnosno epidemiološka situacija bude takva da je okupljanje sigurno. Caritas je dio koordinacijskog tijela za promociju mjera svim žiteljima Bosne i Hercegovine kako bi se zaštitili od ovog virusa, zajedno s partnerima: Crveni križ Federacije BiH, World vision, Merhamet, Pomozi.ba i drugi. Crveni križ Federacije BiH izradio je materijale koji će pomoći kroz informiranje o načinima zaštite i prevenciji od COVID19.

„Upućujemo svoj poziv svima Vama da se pridržavajte naputaka stručnih osoba koje žele smanjiti broj oboljelih i staviti virus pod nadzor. Starije osobe čije je kretanje zabranjeno trebaju se obratiti susjedima ukoliko im je potrebna pomoć pri kupovini prehrambenih proizvoda, plaćanja računa ili podizanje lijekova. Pomozite sebi kako biste pomogli drugima. Stalno imajte na pameti misao kako možete biti prijenosnici, iako nemate bilo kakve naznake“, stoji na mrežnoj stranici Caritasa BiH

Crveni križ Federacije omogućio je psihološku potporu na sljedeće brojeve telefona: 060 34 30 745 i 062 04 06 53!

T.I.M., KT