Deževice

Djelatnici žepačkog KŠC-a pohodili Deževice


Djelatnici Katoličkog školskog centra „Sv. Ivan don Bosco““ iz Žepča, svake godine organiziraju izlet za djelatnike svog centra, a danas je njih 40-ak podsjetilo Deževice kod Kreševa i Fojnicu.

Prvo su obišli Samostan Duha Svetoga u Fojnici, gdje su razgledali riznicu povijesti, koja čuva i njeguje, neizbrisivu i trajnu povijest Hrvata i katolika na ovom prostoru. Ono što samostan Duha Svetoga u Fojnici nudi, doista je bogatstvo i neprocjenjiva vrijednost koju se samo može doživjeti vlastitim očima.

Nakon razgledavanja povijesnog blaga Fojnice, gosti iz Žepča uputili se u župu Gospe Snježne i Vrelo Sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Goste iz Žepča dočekao je domaći župnik don Marin Marić, koji ih je na početku pozdravio i zahvalio im na dolasku u Deževice.

Potom su hodočasnici pošli na misu na u župnoj Crkvi Gospe Snježne u Deževicama, kojom je predsjedao don Branko Bendra uz suslavlje don Marinka Ivakovića, don Milana Ivančevića i župnika don Marina.

U svojoj homiliji don Branko govorio je o ulasku u vrijeme došaća te čovjekovoj potrebi za mirom i razgovorom s Bogom. „Došašće je čovjeku potrebno, u došašću čovjek i vjernik razgovara s Bogom, otkriva sebe i rađa u sebi samo dobro“, zaključio je don Branko.

Misno slavlje svojim ministriranjem i pjevanjem animirali su djelatnici KŠC-a u Žepču.

Nakon mise hodočasnici su obišli pećinu Sv. Jakova te u kratkoj šutnji i molitvi zastali, pa potom imali vremena i prostora za druženje i razgovor. Domaći župnik Marić, djelatnicima iz žepačkog KŠC-a, ispričao je kratke crte iz povijesti župe, kao i povijesnoj ulozi Sv. jakova Markijskog kako u Deževicama, tako i u cijeloj domovini.

Uslijedio je zajednički objed u obližnjem restoranu Luka te potom nastavka druženja, kojeg su proveli uz pjesmu i šetnju u prirodi. Nakon razgledavanja zimske idile i šetnje po prirodi, gosti su radosna i vesela duha uputili se na svoje polazište.

Župu Gospe Snježne, i Vrelo Sv. Jakova Markijskog godišnje posjeti više od 35 000 hodočasnika, a u zadnje vrijeme Deževice postaju nezaobilazno odredište za jednodnevne izlete i hodočašća po Središnjoj Bosni.

KT