Široki Brijg/Livno/Banja Luka

Drugi dan đakonskog duhovno-studijskog putovanja kroz BiH


Đakoni krajevne Crkve Bosne i Hercegovine zajedno s voditeljem Đakonske pastoralne godine mons. Pavom Jurišićem nastavili su 2. ožujka svoje duhovno-studijsko putovanje u kojemu obilaze i upoznaju pojedina crkvena središta u Vrhbosanskoj metropoliji.

Tako su u drugoga dana posjetili: Široki Brijeg, Livno i Banja Luku.

Upoznavanje sa širokobriješkim mučenicima

Prva stanica na njihovom proputovanju toga dana bilo je važno središte Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu. Ovdje su pohodili najstariji samostan ove provincije, kojega su braća podigla nakon odvajanja od matične provincije Bosne Srebrene i dolaska fratara iz, do tada, svoga matičnog samostana u Kreševu na područje Hercegovine. Došli su, kako je zapisano u knjigama, na golu ledinu i okupili se pod starim hrastom koji i danas stoji u dvorištu pred crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. Njihov domaćin bio je gvardijan samostana fra Ivan Marić i vicepostulator kauze širokobrijeških fratara mučenika fra Miljenko Stojić. Po dolasku u crkvu đakoni su s voditeljem izmolili Križni put u crkvi, a nakon toga im je fra Miljenko predstavio povijest samostana i crkve. Uslijedilo je razgledavanje bunkera, mjesta stradanja i ubistva širokobrijeških fratara koje su partizani pobili početkom 1945. kada su upali na Široki Brijeg, a ta ubojstva su bila iz mržnje prema vjeri. Zajednički su se pomolili na mjestu stradanja, te su nakon toga pošli u samostan gdje su se uz osvježenje i kavu zadržali u razgovoru s vicepostulatorom.

Posjet Livnu

Iduća postaja bila im je Livno, točnije franjevački samostan na Gorici. Tu im je gvardijan samostana Sv. Petra i Pavla fra Pere Kuliš s braćom priredio su objed. Prisutni su bili i samostanski vikar fra Franjo Vrgoč, fra Kazimir Dolić i vicepostulator kauze Fra Lovre Milanovića fra Marijan Karaula. Ovaj samostan je ujedno i kuća novicijata Franjevačke provincije Bosne Srebrene, gdje ove godine prvi put nema novaka. Jedan novak provincije ove godine ima formaciju skupa s hercegovačkom subraćom na Humcu u Hercegovini. Nakon ručka đakoni su krenuli u razgledanje samostanske crkve i galerije velikoga umjetnika Gabrijela Jurkića pod stručnim vodstvom domaćeg sina Josipa Gele.

Misa u Banjoj Luci

Posljednje odredište toga dana za đakone i njihova voditelja bila je Banja Luka gdje su im domaćini bili mjesni biskup mons. Franjo Komarica i pomoćni biskup mons. Marko Semren. Po dolasku su se zaputili u katedralu gdje su slavili misu s biskupom Franjom koji im je uputio prigodnu propovijed. Biskup Franjo je tako, među ostalim, rekao kako je sam Gospodin Isus rekao da bez njega ne možemo učiniti ništa, a s njim možemo sve. „On i danas prolazi Banjalukom, Livnom, Sarajevom, Mostarom, Širokim i daje nam svoje svjetlo. Vi ćete draga moja mlada braćo i prijatelji  biti lučonoše te svijetlosti cijelom Bosnom i Hercegovinom i cijelom Europom. Zato molite kako najbolje znate. Molite Duha Svetoga da budete uvijek osjetljivi na njegove poticaje. Molite za njegovu snagu do mognete to uraditi onako kako treba. Nemojte Boga radi prezirati ljude, a nemojte ni radi ljude zaboravljati Boga. Idite stopama Isusovim. Ne bojte se! Isus vam krči put kojim ćete ići“, poručio im je banjolučki biskup.

Poslije euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno u blagovaonici zgrade ordinarijata. Okupljenima se za večerom obratio i pomoćni biskup mons. Semren, a mons. Ivan Božinović progovorio je o projektu katoličkih škola na području Banjolučke biskupije.

Na kraju vrijedi spomenuti kako će đakoni trećega dana svoga proputovanja kroz BiH obići trapistički samostan Mariju Zvijezdu, te franjevački samostan na Petričevcu gdje će ih za ručak ugostiti braća ovoga samostana. Nakon toga polaze iz Banjaluke prema Sarajevu, a uz put će svratiti u svetište Sv. Ive u Podmilačju i u sjemenište u Travniku gdje se nalaze zemni ostatci časnog Sluge Božjega Petra Barbarića.

P. J., D. K., KT