Travnik

Drugi dan Nacionalnog mariološko-marijanskog kongresa u Travniku


Pozdravnim govorima organizatora, 11. svibnja otvoren je 13. kongres Hrvatskog mariološkog instituta iz Zagreba

U auli Katoličkog školskog centra, okupljene izlagače i goste pozdravili su preč. Željko Marić, rektor Centra i suorganizator, rekavši da je važno što se Kongres održava u Travniku te da je ovim događajem upotpunjena proslava 20. obljetinice rada KŠC-a.

Napomenuo je i da su prve Marijanske kongregacije osnivane u ovom sjemeništu s isusovcem o. Antunom Puntigamom. Tada su započela i hodočašća na Gospino Vrilo, gdje je izgrađena i kapelica, danas i crkva, a na poticaj tadašnjih isusovaca nastala je i Kalvarija u Vitezu.

Na simpoziju se obratio i dr. fra Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije u Nedžarićima Sarajevu,  koji je rekao da je Blažena Djevica Marija princip ljepote, kao što je liturgija princip pobožnosti, a za franjevce, ona je kraljica franjevačkog reda.

Skupu je uspješan rad poželio i prof. dr. sc. Darko Tomašević u ime Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva. Moderatorica Kongresa  dr. Nedjeljka s. Valerija Kovač, pročitala je obraćanje mons. Tome Vukušića, vojnog biskupa u BiH.

Nakon toga riječ je uzeo mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i rekao da je sretan što se upravo u Travniku, u Katoličkom školskom centru, održava ovako značajan simpozij te da je značaj BDM uvijek bio velik u Bosni i Hercegovini. "To je jedina žena za koju se vežu četiri dogme naše Crkve: Bezgrešno začeta,  Djevica i Bogorodica, na nebo uznesena", rekao je i poželio dobar i plodonosan rad svima.

Na kraju se obratio mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, koji je rekao da je bitno iskristalizirati istinu o Gospinoj važnosti u Bosni i Hercegovini, ali govoriti i o ljubavi katoličkog puka, koji je prihvatio Mariju kao pokazateljicu puta k Isusu, k Bogu.

Odmah nakon toga započeo je program predavanja, a završit će se u poslijepodnevnim satima euharistijskim slavljem u župi Dolac te koncertom u  sjemenišnoj crkvi sv. Alojza Gonzage u Travniku.

M. M./KT