Drugi dan susreta mladih u Međugorju


Drugi dan 31. Međunarodnog susreta mladih u Međugorju mnogima je počeo u ranu zoru, već u šest sati molila se krunica na Podbrdu, a s mladima je bio međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Program je potom nastavljen popodne svjedočanstvom i katehezom koju je predvodio fra Danko Perutina, a premijerno je prikazan dokumentarni film Dono di Conversione (Dar obraćenja). Ovaj film snimljen je u produkciji Informativnog centra Mir Međugorje, producentica je Marija Jerkić, a redatelj Fernando Perez.

Film govori o supružnicima Romanu Magnaniju i Silvani Spallanzani koji su doživjeli veliku životnu tragediju – gubitak djeteta. Svjedočanstvo je ovo o ponovnom pronalasku nade i smisla u životu. Dolazak u Međugorje ovim supružnicima promijenio je život.

Središnje večernje misno slavlje predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko koji je u svojoj propovijedi govorio o Sv. Franji, njegovom obraćenju, porcijunkulskom potpunom oprostu, naglasivši kako je ''Međugorje mnogima od vas vaša Porcijunkula''.

''Neumorno se hodočasnički vraćate, neprestano potvrđujući da sudjelujete u nečemu što sve nas nadilazi. I svojim dolascima drugima govorite ovim geslom 31. Međunarodnoga molitvenog susreta mladih - Mladifesta: 'Dođite i vidjet ćete' (Iv 1, 39)! Ovdje ste bili ganuti Gospinom ljubavlju poput Sv. Franje u Porcijunkuli. Međugorje je mjesto milosti, jer je nebo na poseban način dodirnulo zemlju'', kazao je fra Miljenko, a potom je mlade koji su ''dolazili Gospi, Kraljici mira, svojoj Majci Mariji, za koju kažemo da je posrednica svih milosti'' uputio ne Gospine riječi: ''Molite i molite, - molite dok vam molitva ne postane radost''.

''Pa i kada dođu kušnje kao ova sada, molite. Kad dođu dani velikih nevolja. Kada svijet u kojemu živimo bezglavo glavinja u potrazi za izlaskom na stare staze, molite. Molite vi, jer ne zna čovjek modernoga doba da tek u iskušenju izrastaju veličine, da se tek na nevoljama rađaju uzori. Da se u kušnjama svijeta tek može utvrditi tko je dostojan imena koje nosi, zvanja koje je odabrao. Dragi mladi u ovom zajedništvu svega svijeta! Mnogi su od vas sve ove godine dolazili ovdje, a večeras ste s Međugorjem povezani drugačije. Virtualno. Uvjeren sam da i u ovim trenutcima u srcima mnogih od vas titraju Franjine riječi: 'To je ono što želim, za tim žudim cijelim srcem!'", kazao je fra Miljenko u svojoj homiliji u kojoj se na kraju osvrnuo i na poruku pape Franje koja je pročitana dan prije za vrijeme mise.

Potaknuo je mlade da se mole za papu Franju.

Na kraju mise pročitana je poruka mladima koju je uputio i bečki nadbiskup kard. Christoph Schönborn.

''Dragi mladi prijatelji! Najprije i prije svega srdačan pozdrav i blagoslovna želja svima vama prigodom ovogodišnjeg Mladifesta! Hvala vam što ste došli! Hvala svima koji sudjeluju preko livestreaminga! Toliko sam se već bio radovao da ću ove godine moći i sam doći na Mladifest.  Nažalost su ograničenja uzrokovana pandemijom korona virusa to spriječila'', stoji u poruci kardinala Schönborna koju je pročitao međugorski župnik.

Ž.I., V.B., KT