Gromiljak

Drugi edukacijski seminar za bogoslove Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa


U organizaciji Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, od 27. do 29. listopada, održan je drugi edukacijski seminar za bogoslove Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa na temu Prema integralnoj formaciji u pozivu.

Seminar je upriličen u Duhovnom centru, Kući Navještenja u Gromiljaku kod Kiseljaka, na kojem je sudjelovalo 38 bogoslova. Voditelji seminara bili su: dr. Sanda D. Smoljo (teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja), voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Đuliano Trdić (liječnik, psiholog) voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije.

Seminar je započeo misnim slavljem koje je predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, uz koncelebraciju četiri svećenika. Kardinal je bio nazočan većinu vremena s bogoslovima na seminaru, bodreći ih na putu njihova sazrijevanja.

Prvo predavanje održao je mons. Giuseppe Trentadue, tajnik Apostolske nuncijature u BiH, koji je govorio na temu poziva, odnosno kako psihološko-duhovno sazrijevati u nadnaravnim vrijednostima, te osobnim svjedočanstvom potvrdio radost svećeničkog poziva.

U tijeku dvodnevne edukacije upriličena su predavanja na teme: Važnost afektivne zrelosti u pozivu;Krivnja i stid; Radost, sreća i euforija;Bijes i agresija, odnos moći u komunikaciji; Gubitak očinske figure i svećenik kao duhovni otac i Od kompenzacije prema integraciji afektivno-spolne komponente s vrijednostima izabranog poziva.

Osim predavanja bogoslovi su aktivno sudjelovali u individualnim i grupnim radionicama, te u plodnim raspravama, u kojima su uz stručnu superviziju tražili prikladan instrumentarij kako se konstruktivno nositi s poteškoćama, te kako iste koristiti kao priliku za osobni rast. Kroz prigodne radionice bogoslovi su mogli upoznati i shvatiti ozbiljnost poziva i poslanja, te uvidjeti važnost integrirane osobnosti kako bi se primljeni dar poziva mogao živjeti autentično i radosnog srca, punog žara za Evanđelje.

Na kraju seminara, u evaluacijskom radu raspravljalo se o važnosti ovakvih susreta, kao i o budućim temama koje bi se mogle obrađivati.

Zahvalni Bogu na daru ovog seminara, predavačima, sestrama Služavkama Maloga Isusa bogoslovi su u nedjeljnim večernjim satima krenuli nazad za Sarajevo, noseći i prebirući u srcu ono što im je dano i što su posijali u svoju nutrinu kroz ova dva i pol dana.

I.D./ KT