Sarajevo

Drugi međunarodni seminar crkvenih glazbenika na Franjevačkoj teologiji


Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu od 17. do 19. rujna održan je II. međunarodni seminar za voditelje crkvenih zborova.

Seminaru je prisustvovao 21 polaznik iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Predavači su bili red. prof. art. Jasenka Ostojić, profesorica dirigentskih predmeta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji u Sarajevu; red. prof. dr. sc. Katica Katarina Koprek, predstojnica i profesorica Instituta za Crkvenu glazbu u Zagrebu; izv. prof. art. Viktorija Čop, skladateljica i profesorica na Institutu za Crkvenu Glazbu u Zagrebu te prof. mr. art. fra Emanuel Josić, profesor glazbe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Predavači su podijelili različita iskustva i znanja s polaznicima ovoga tečaja. Prof. Koprek je u svojim izlaganjima sudionike obogatila predavanjem o Gregorijanskom pjevanju, baštini rimske liturgije, dok je profesorica Čop na zanimljiv način govorila o Kontrastirajućim glazbenim elementima u sakralnoj glazbi.

Posebno ozračje na II. međunarodnom seminaru unio je zbor Magnificat. Članovi seminara su mogli sva naučena znanja prenijeti u realno iskustvo rada s ansamblom uz pomoć svjetski priznate prof. Ostojić, koja nije štedjela prenijeti svoja bogata znanja i iskustva sudionicima seminara. Svoj rad je bazirala na temeljitoj teorijskoj pripremi sudionika te praktičnim rješenjima u radu s ansamblom na konkretnim vokalnim primjerima.

Polaznici su izrazili želju da se ovaj seminar održava i narednih godina i nisu krili svoja oduševljenja o bogato ponuđenim informacijama i znanjima. Na kraju su im uručeni certifikati o pohađanju.

J.P., KT