Sarajevo

Drugotni patron župe Stup 2021.


Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskom naselju Stup, proslavila je 8. rujna svoj drugotni patron. U svetište Gospe Stupske, na blagdan Rođenja Marijina, došli su brojni hodočasnici iz grada Sarajeva.

Središnje euharistijsko slavlje u 18:00 h predslavio je vlč. Davor Topić, župnik župe Sv. Josipa u Zenici. Suslavila su trojica svećenika, a sudjelovalo je i 300-tinjak vjernika, među kojima i nekolicina časnih sestara različitih družbi. 

Vlč. Topić je u prigodnoj homiliji, kroz vjerničko iskustvo i primjer Blažene Djevice Marije, progovorio o važnosti obitelji i mjestu starih u njoj. 

Uvodno je ukazao na plan ljubavi kojega Bog ima sa svakim čovjekom. „Bog je pripremio da grešno čovječanstvo dobije majku, novu Evu, te da bude otkupljeno. Marijino i Isusovo rođenje, otvaraju novu stranicu ljudske povijesti. Marija je začeta i rođena kao i mi, ali bogata u začeću i rođenju božanskim životom, te slobodna od grijeha“, podsjetio je vlč. Davor ističući u prvi plan Marijinu i malenost njezinih roditelja. „Otvorimo se Bogu i mi u toj svojoj malenosti. Onda se nećemo brinuti zbog broja. Sjetimo se povijesti spasenja“, pozvao je te težište promišljanja stavio na obitelj koja nije, kako je uputio, ljudsko nego Božje djelo. U tom kontekstu kritizirao je pojavu redefiniranja naravi obitelji u zakonodavstvima nekih zemalja te upozorio i na krive odnose koje roditelji imaju sa svojom djecom. „Brak je križ izabran iz ljubavi. Hrabriti za križ, hrabriti za jedinstvo, znači spašavati“, naglasio je vlč. Topić te ukazao na pogubnost kontracepcije.

Potom je u osvijetlio dar prenošenja vjere na nove naraštaje kojega podržava međusobna ljubav roditelja.

Na tom tragu promišljao je o ulozi starih u obitelji. „Bog od nas očekuje da čujemo vapaj starijih osoba. To je izazov za obitelj jer Crkva se ne može i ne želi pokloniti mentalitetu bezosjećajnosti (usp. AL 191)“, spomenuo je Topić te podsjetio na Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji je Crkva obilježila u srpnju. „Naši djedovi i bake kao i sve starije osobe, nose u sebi veliko blago životnog iskustva i svjedočanstava vjere. Papa Franjo poručuje djedovima, bakama i starijim osobama da su potrebni kako bi se izgradio svijet sutrašnjice i da mogu pomoći u tri stupa: 'snovi, sjećanja i molitve'“, rekao je vlč. Davor te ilustrirao svaki od navedenih stupova.

Citirajući postsinodalnu pobudnicu pape Franje o obitelji Amoris laetitia – Radost ljubavi, upozorio je da civilizacija u kojoj nema mjesta za starije osobe ili su one odbačene, nosi sa sobom virus smrti (usp. AL193). 

Završno je naglasio kako je ključna uloga obitelji: posvećenje njezinih članova. „Nastojmo učiniti da naše obitelji budu svete, a bit će svete ukoliko je Bog u središtu, ukoliko hodimo s Bogom. Sigurno uvijek kao grešnici, ali uvijek sjećajući se ove uskrsne ljubavi koja nas preobražava i daje smisao u životu“, potaknuo je na kraju propovjednik.

Na završetku mise koju je pjevanjem animirao zbor mladih župe Stup, izmoljene su pred Gospinom slikom Lauretanske litanije. 

Pozdrav vjerujućem puku na kraju je uputio stupski župni vikar vlč. Marin Babić. 

Osim ovoga, u svetištu Gospe Stupske slavljene su još dvije mise. Euharistijsko slavlje u 9:00 h predslavio je stupski župni vikar vlč. Babić. U 11:00 h svetu misu, uz suslavlje župnika vlč. Miroslava Ćavara i osam svećenika, predvodio je mons. Željko Čuturić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH, a sudjelovao je veliki broj pripadnika Oružanih snaga BiH i djelatnika Ministarstva obrane BiH. 

KT