Duhovna obnova kao priprava za vrijeme došašća


U popodnevnim satima, u petak 1. prosinca u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa bogoslovska zajednica započela je dvodnevnu duhovnu obnovu, kao pripravu za vrijeme došašća.

Predvodio ju je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, a sastojala se od dva predavanja te dvije propovijedi kroz koje je kardinal iznio 20 mudrih savjeta.

U prvom predavanju pod naslovom Deset zapovijedi u borbi protiv đavla kardinal je govorio o konkretnim situacijama, a za svaku je iznio i neke od vidova rješenja i poticaja.

„Nemoj zaboraviti da je đavao napasnik od Adama, Izraela i samog Isusa, a i ti nisi pošteđen ili neranjiv. Đavao je lukav i domišljat i on postavlja čovjeku zanimljive zamke. Kako bi izbjegao njegove napade bdij, u očima i srcu, i budi čvrst u duhu i životu, čvrsto vjeruj u Kristovu pobjedu i ta te vjera čini sigurnim i nepokolebljivim nasuprot svim napastima“, istaknuo je kardinal.

Istoga dana za vrijeme mise vrhbosanski nadbiskup je u svojoj propovijedi kroz metaforu kamenja iz prirode prenio sliku na zajednicu kao što je bogoslovija.

„Ako pogledamo kamenje u kamenolomu i kamenje u potoku uočit ćemo razliku. Kamenja u kamenolomu su neobrađena, gruba i oštra, dok su ona u potoku glatka i oblikovana. Razlog tomu je što ih voda tjera da jedan drugoga oblikuju. Tako bi i ova zajednica trebala izgledati. Svaki bogoslov bi trebao pomagati drugom da se oblikuje u ljubavi, praštanju, komunikaciji i zajedništvu“, zaključio je kardinal.

U večernjim satima, istoga dana, bogoslovi su imali priliku razgovarati s kardinalom. Teme su se ticale aktualnosti u Crkvi s naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju, a dotaknuta je i tema dokumenta Ratio fundamentalis koji govori o odgoju i obrazovanju svećeničkih kandidata.

Subotnje prijepodne, 2. prosinca, duhovne obnove je započelo zajedničkom molitvom jutarnje, a nakon toga je uslijedilo predavanje na temu Deset razloga zašto su mali grijesi opasni.

Kardinal je govorio o zanimljivom primjeru o sitnicama na koje čovjek i ne obraća pažnju, a u nastavku je za svaki razlog dao i objašnjenje. Na primjeru bijele haljine, na kojoj je svaka mrlja uočljiva, naglasio je da se nikada ne smijemo pomiriti s grijehom, nego se uvijek i iznova trebamo čistiti i boriti protiv njega.

Zajednica Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa svake prve subote u mjesecu moli za duhovna zvanja, pa je tako u poslijepodnevnim satima klanjanje i molitvu pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio Vinko kardinal Puljić. Nakon klanjanja uslijedila je sveta misa, pod kojom je kardinal postavio u službu lektora osmoricu i akolite trojicu bogoslova. U službu lektorata su postavljeni: Josip Antukić, Marin Babić, Ivica Blažević, Vedran Ćosić, Josip Dedić, Sandro Jurešić, Jadranko Kurt i Marcel Tunjić, dok su u službu akolitata postavljeni: Leon Dominović, Ivan Dragičević i Adnan Petar Mihael Jašarević.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi naglasio važnost službi koje podjeljuje i njihovu svrhu. Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio rektor sjemeništa preč. Josip Knežević zahvalivši kardinalu na svemu što čini za bogoslovnu zajednicu te nazočne pozvao na ustrajnu molitvu za duhovna zvanja.

„Kako ćemo drugima govoriti da mole, ako mi sami ne molimo za duhovna zvanja“, naglasio je preč. Knežević.

Josip Dedić/ KT