Sarajevo / Visoko

Generalni ministar s mladima u Sarajevu i Visokom


Generalni ministar Franjevačkog reda fra Michael Anthony Perry posjetio je 25. rujna samostan Sv. Pavla u Sarajevu i franjevačku zajednicu u Visokom.

Posjet Visokom (Foto: Bosna Srebrena)

Posjet Visokom (Foto: Bosna Srebrena)

U prijepodnevnim satima susreo se u samostanu Sv. Pavla u Sarajevu s franjevcima u početnoj formaciji tj. sjemeništarcima, postulantima, novacima i bogoslovima, a dočekalo ga je 48 braće zajedno sa svojim odgojiteljima.

Pozdravnu riječ generalnom ministru i generalnom definitoru fra Ivanu Sesaru uputio je fra Danijel Nikolić, pročelnik Vijeća za odgoj i izobrazbu. On je u kratkim crtama prikazao situaciju u odgojnim kućama Bosne Srebrene u Visokom, Livnu i Sarajevu. Generalni ministar održao je zatim prigodan nagovor mladoj braći ističući važnost bratskog zajedništva. Poput Isusa Krista i Sv. Franje, poručio im je, treba biti ustrajan u svim borbama, kušnjama i trpljenjima koje je lakše podnositi zajedno s drugom braćom. Ovakve situacije, dodao je, pročišćuju franjevačko zvanje i čine spremnijima za služenje Bogu.

Vrhunac ovog susreta bilo je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao provincijal fra Jozo Marinčić. Pod ovom misom upriličen je i zaziv Duha Svetoga za početak akademske godine na Franjevačkoj teologiji. Prigodnu homiliju izrekao je generalni ministar Perry. Pozvao je mladu braću da nikad ne gube polet i radost prve ljubavi koja bi trebala biti orijentirana u tri pravca: ljubav prema Kristu, prema braći i prema Božjem narodu – Crkvi. Pjevanje je animirao bogoslovni zbor Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Susret u Sarajevu

Popodne je fra Michael zajedno s generalnim definitorom fra Ivanom pohodio franjevce u Visokom. Nakon dočeka u samostanskom dvorištu domaćini su poveli goste u samostansku crkvu, gdje su oca generala svojom pjesmom pozdravili sjemeništarci, a pozdravnim govorom gvardijan fra Franjo Radman. Fra Michael je potom razgledao samostansku knjižnicu i zbirke (arheološku, etnografsku i prirodoslovnu) te neko vrijeme proveo u ugodnu razgovoru s članovima visočkoga bratstva.

Zatim je upriličeno zajedničko fotografiranje, a onda je ravnatelj Gimnazije fra Zvonko Miličić ukratko ocrtao prošlost i sadašnjost ustanove pogleda uprta u budućnost i zatim su učenici i profesori izveli prigodan glazbeni program.

Otac general se potom obratio okupljenim učenicima i profesorima pozivajući ih da hrabro suoče s svojom odgovornošću za opće dobro i da se ne boje budućnosti. U razgovoru koji je uslijedio iz postavljenih se pitanja vidjelo da učenici i učenice imaju vrlo široko opće znanje i vrlo izraženu svijest o vlastitoj odgovornosti za budućnost društva u kojemu žive, a otac general ih je pozvao da se ne boje budućnosti.

Na kraju se fra Michael u gimnazijskoj zbornici susreo i fotografirao s profesorima te se zadržao na večeri i razgovoru s članovima samostanskoga bratstva.

KT