Sarajevo

Gospa Karmelska proslavljena na Stupu


Jedina zajednica sestara karmelićanki koja djeluje u BiH, ona u sarajevskom naselju Stup, proslavila je u petak, 16. srpnja patron svoga samostana – Gospu Karmelsku.

Svečano euharistijsko slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup uzoriti Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s 15 svećenika.

Riječi pozdrava i dobrodošlice na početku sv. mise izrekao je mjesni župnik sa Stupa vlč. Miroslav Ćavar koji je sestara čestitao patron.

Uvodeći u misno slavlje vrhbosanski nadbiskup pozvao je okupljene vjernike, njih oko 200, na molitvu za: sestre karmelićanke, duhovna zvanja, osobne nakane, ali osobito za njemački narod koji je pogođen razornim poplavama.

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić najprije je podsjetio kako se blagdan Gospe Karmelske na razini opće Crkve slavi od 14. stoljeća, ali da su začetci te pobožnosti u 12. stoljeću kada su se vodili Križarski ratovi.

Napomenuo je kako je gora Karmel, mjesto gdje je Ilija prorokovao i pozivao na opredjeljenje za pravoga Boga. „Karmel je simbol opredjeljenja za Boga, a Marija je uzor tomu. Marijina veličina nije zbog toga što je začela i rodila Isusa, već u tom što je riječ Božju čula i poslušala (…) Smisao karmelske zajednice je opredijeliti se slušati Božju riječ, ne samo ušima već i srcem“, poručio je, među ostalim, propovjednik te kazao kako samostanska zajednica na Stupu svaki dan sluša Božju riječ kroz molitvu i kontemplaciju. Podsjećajući na etimologiju riječi „karmel“ ustvrdio je kako ona u prijevodu znači vrt ili vinograd. „Znamo da rad u vrtu i vinogradu zahtijeva puno posla i odstranjivanje korova. Gdje je Karmel tu je i put posvećivanja“, istaknuo je kardinal te je zaključno pozvao vjernike na opredjeljenje za Boga po uzoru na Sv. Iliju.

Po završetku sv. mise druženje je nastavljeno uz obiteljski stol u prostorijama samostana.

Vrijedi podsjetiti kako su se sestre i vjernički puk za proslavu Gospe Karmelske pripremali misama devetnicama te intenzivnije trodnevnicom koju su predslavili: župnik župe Sv. Ignacija Lojolskog p. Ante Topić, glavni urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner te župnik s Dobrinje fra Danijel Rajić.

D. K., KT