Novi Travnik

Gospa Lurdska i Svjetski dan bolesnika u župi Uznesenja Gospodinova


U povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, na spomen Gospe Lurdske, 11. veljače, u župnoj crkvi u Novom Travniku misu je u popodnevnim satima predslavio dr. Josip Knežević, profesor na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

U koncelebraciji su bili vlč. Marko Majstorović, župnik, te vlč. Jure Gavranić, umirovljenog svećenika.

Prije euharistije upriličena je molitva krunice, vjernici su također mogli pristupiti sakramentu pomirenja, a za vrijeme euharistijskog slavlja podijeljen je sakramenat bolesničkog pomazanja za sve one koji su bolesni na duši i na tijelu.  

"Svjetski dan bolesnika je ustanovio papa Ivan Pavao II., danas Sv. Ivan Pavao, 1992. kako bi potaknuo ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima u brizi za oboljele te kako bi zahvalili svima koji skrbe o bolesnicima (zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i mnogim drugim djelatnicima i volonterima), koji su u središte svoga djelovanja stavili bolesnika i njegove potrebe. Marijansko svetište u Lurdu na poseban način je poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima pa je samim tim i veliko okupljalište bolesnika koji se ondje dolaze moliti", naglasio je u svojoj homiliji vlč. Josip te podsjetio vjernike na povijesni značaj ukazanja i svetišta u Lurdu.

Također je kazao da je čovjek "oruđe u Božjim rukama preko kojeg on razlijeva svoju dobrotu na nas i sve oko nas".

"Među glavnim obilježjima Lurda su obraćenja, napose u sakramentu ispovijedi, i bolesnici kojih je na tisuće i tisuće godišnje. Upravo ovo svetište svjedoči o Marijinoj ulozi da vodi svakog čovjeka njezinu Sinu Isusu, a to je i želja svake bolesne osobe: Pronaći Isusa! Pronaći Spasenje! A i oni koji služe bolesne trebaju znati prepoznati Isusa u svakom bolesniku.(...) Svi smo pozvani činiti djela milosrđa, a to svakako spada u djela milosrđa. No, ne smijemo zaboraviti kako čovjek ne ozdravlja izbjegavanjem trpljenja i bijegom od boli, nego sposobnošću da u vjeri prihvatim nevolje i patnju poput Krista (Benedikt XVI., Spe salvi). I zato je ovaj dan poticaj svima koji osjećaju teret križa da budu hrabri i postojani jer miljenici su Božji i braća trpećeg Krista koji je svojim trpljenjem, smrću i uskrsnućem spasio čovječanstvo. Zato ovim spomendanom želimo otkriti ljepotu kršćanske ljubavi, ljepotu kršćanske blizine i suosjećajnosti sa svima koji trpe. Nemojmo ih sažaljevati – jer ih to može poniziti i uvrijediti – nego im budimo bliski i pomozimo im poput Šimuna Cirenca zajednički nositi križ. Tako ovaj spomendan nam pomaže da odgojimo svoje srce da bude otvoreno svakom trpećem čovjeku i da ne izgubimo osjećaja jedni za druge – baš kao što je Marija imala osjećaja za svako svoje duhovno dijete koje se našlo u potrebi. (...) Ona nam pomaže pronaći izvor vedrine i pouzdanja u Boga. Zato je molimo da čuje naše molitve i zagovara za nas pred Bogom. Neka poput Majke obriše suze svakog svog uplakanog djeteta i neka bude snaga i poticaj svima onima koji skrbe o bolesnicima, a nama, braćo i sestre, neka nikad ne dojadi činiti dobro svima koji su u potrebi", rekao je u svojoj homiliji vlč. Knežević.

Nakon svetog misnog slavlja upriličena je procesija sa svijećama iz crkve do špilje Gospe Lurdske koja se nalazi u župnom dovorištu.

Pred kipom Gospe Lurdske obavljena je također pobožnost i izrečene zagovorne molitve za sve nazočne, za bolesne i nemoćne kao i za sve one koji skrbe o bolesnicima.

M.M./ KT