Hodočašće vjernika iz Bosanske Posavine na Uzdol i Ramu-Šćit


U subotu, 16. rujna, 50-ak vjernika župe Sv. Vida mučenika iz Vidovica, u Bosanskoj Posavini, zajedno sa župljanima iz Orašja, Tolise i Kopanica hodočastili su u župu Sv. Ivana Krstitelja na Uzdolu te posjetili crkvu i muzej franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Neposredan povod ovog hodočašća bio je obilježavanje 30. obljetnice pokolja katolika toga kraja te zahvala za predani rad s. Benigni Zelenika, koja je podrijetlom iz župe Uzdol, a više od 20 godina djeluje u župi Vidovice.

U prijepodnevnim satima hodočasnici su pristigli na Uzdol, gdje ih je dočekao župnik vlč. Ivan Ivančević. Najprije su sudjelovali u euharistijskom slavlju na mjesnom groblju gdje župljani tradicionalno slave jesensku misu zahvalnicu. Potom su obišli staru i novu crkvu, gdje ih je župnik upoznao s poviješću župe te Memorijalni centar u spomen na žrtve stradanja u posljednjem ratu, gdje su položili vijenac i molili opijelo.

Poslije molitve uslijedio je zajednički objed koji su priredili domaći župljani te druženje u prostorijama pastoralnog centra.

Nakon objeda hodočasnici su se zaputili prema franjevačkom samostanu na Šćitu. Tamo ih je dočekao fra Julijan Madžar, koji ih je upoznao s poviješću župe i samostana te općenito ramskog kraja. Nakon razgledavanja vanjskog crkvenog prostora i crkve hodočasnici su posjetili muzej i upoznali se s vrijednim eksponatima koji pričaju priču o životu ramskoga kraja.

Ž.I, KT