IX. međudekanski susret u Bosni i Hercegovini


Deveti međudekanski susret održan je 19. svibnja u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa "Petar Barbarić" u Travniku. Sudjelovali su svi članovi BK BiH, franjevački provincijali, generalni vikari, članovi Vijeća za kler i 25 dekana.

Susret se odvijao pod predsjedanjem nadbiskupa metropolite vrhbosanskog mons. Tome Vukšića, predsjednika Biskupske konferencije BiH. Uvodno je Generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić održao izlaganja na temelju naputka Kongregacije za kler: Pastoralno obraćenje župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve.

Kazao je kako Naputak, s jedne strane, donosi razmišljanje o Crkvi kao zajedništvu i o Crkvi kao služiteljici čovjeku i svijetu, a s druge strane spominje i promjene u suvremenom svijetu koje su utjecale na to da se moguća rješenja problema traže u okviru općecrkvenih i kanonskih stavova. "Župa nije neka prolazna struktura nego pastoralni i evangelizacijski izbor Crkve od početka te ne postoji institucija koja bolje prisutnost Crkve u svijetu", rekao je mons. Ćosić, dodavši kako je ona nužna za susret i živi odnos s Kristom i s braćom i sestrama u vjeri. Isktanuo je da  Naputak govori o potrebi duboke pastoralne promjene kako bi Crkva ponovno sebe otkrila kao temeljno mjesto evanđeoskoga navještaja. Spomenuo je i dio o pozitivnim učincima pastoralnog obraćenja kako bi župne zajednice postale središta susreta s Kristom i odgajale svoje članove za evangelizacijsku službu. Poziva, kako je objasnio, i na obraćenje struktura odnosno na traženje najprikladnijeg prostora zajedništva i sudjelovanja u evangelizaciji svih sastavnica Božjega naroda. Zaključio je kako ovaj dokument može biti koristan za pastoralno, evangelizacijsko i misijsko djelovanje, suradnju i zajedništvo.

Tijekom rasprave istaknuta je potreba trajnog obraćenja i otvorenosti svećenika u pastoralu za zajedništvo, a naspram individualizma. Rečeno je kako pastoral nije prvotno organiziranje raznih događanja nego svjedočenje Evanđelja u svakodnevnom životu. Bilo je riječi i o poteškoćama s kojima se susreću svećenici na župama s malim brojem vjernika, te o pronalasku najboljeg načina pastoriziranja takvih župa. Pojedini župnici iznijeli su svoja pozitivna iskustva ističući kako su brojni prognani vjernici ostali povezani sa župom svoga rođenja što je posebno vidljivo u posljednje vrijeme kada su smanjene ili ukinute protupandemijske mjere.

Istaknuta je potreba da mjesne Crkve u BiH nauče i prihvate ono što je pozitivno u mjesnim Crkvama u zapadnim zemljama, ali i ono što je dobro u zemljama Afrike posebice kada je riječ o trajnom obraćenju pastoralnih djelatnika i izgradnji međusobnog zajedništva. Ukazano je i na prednosti pastoriziranja malobrojne župne zajednice zbog poznavanja potreba svih članova zajednice kao i evangelizacijskog poslanja u župama gdje katolici kao manje brojni žive s drugima i drugačijima. Izneseni su i primjeri uspješnog angažiranja vjernika laika u životu župne zajednice kroz župna pastoralna vijeća i na druge načine.

Sudionici zasjedanja su upoznati da je u Nedjelju solidarnosti, 20. ožujka u bh. biskupijama prikupljeno ukupno 192 337 KM koje će biti podijeljene na 99 župa s manje od 200 vjernika.

Dekani su ukratko prikazali trenutno stanje u svojim dekanatima te izvijestili o pokrenutim inicijativama na planu povezanosti između pojedinih dekanata.

Na susretu je iznesen i osvrt na prošlogodišnji Međudekanski susret održan 29. travnja.

Na kraju zasjedanja biskupi su pozvali sve svećenike da sudjeluju na Petom susretu svećenika koji će se održati u srijedu, 1. lipnja u samostanu Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu.

U okviru Međudekanskog susreta okupljeni slavili su svetu misu koju je prevodio nadbiskup Vukšić, priopćilo je Tajništvo Biskupske konferencije BiH.

J.M., KT