Banja Luka - Marija Zvijezda

Jedinstveno slavlje Duhovskog bdijenja


U župnoj crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo, 8. lipnja, održana je jedinstvena višesatna svečanost Duhovskog bdijenja i spomena Marije - Majke svih naroda, koji se već više godina javno obilježava u toj Gospinoj crkvi.

Duhovno-molitveni program, kako piše TABB, je počeo u 10:30 sati, a završio oko 21 sat. Izmjenjivale su se molitve, slavljenja i predavanja, te kraće pauze. Sve vrijeme je bila prigoda za sakrament svete ispovjedi.

Predavanja su održali: fra Ivo Pavić, o. Sebastian Šujević, DI, fra Tomislav Jelić, mg. Marijan Krajinović i Mišo Lukenda.

Svečanu koncelebriranu misu Duhovskog bdijenja, zajedno s desetoricom svećenika, predslavio je biskup Franjo Komarica. Misno slavlje je započelo procesijom sa slikom Marije Majke svih naroda, koja je stavljena u toj crkvi na javno čašćenje i koju časte brojni hodočasnici (i turisti) koji prolaze kroz Banju Luku. Na početku misnog slavlja koordinator KKODS BiH Mirko Puđa, zahvalio je biskupu Franji na pozivu i omogućavanju duhovno-molitvenog susreta zajednicā KKODS, te mu uručio prigodne poklone-simbole karizmatskih pokreta u BiH i Hrvatskoj.

U svom uvodnom obraćanju biskup Franjo je izrazio „najsrdačniju dobrodošlicu“ svim nazočnima i izrazio zahvalnost organizatorima slavlja Povezao je slavlje u Banjoj Luci sa brojnim slavljima diljem svijeta od Rima - do Amsterdama gdje se u isto vrijeme održavaju centralna slavlja karizmatskog pokreta u Katoličkoj Crkvi odn. čašćenje Marije-kao Majke svih naroda.

Podsjetio je na nakanu pape Franje, da osnivanjem nove crkvene organizacije Charis „cijela Crkva treba primiti na znanje da karizmatska obnova pripada cijeloj Crkvi“, a ne samo pojedincima, skupinama, udrugama ili pojedinim sredinama.

U prigodnoj propovjedi, polazeći od misnih čitanja, biskup je podsjetio na vjerovanje Crkve da Duh Sveti trajno djeluje u Crkvi i u svijetu. Njegovo djelovanje se u vremenu nakon Drugog Vatikanskog koncila osobito prepoznaje u buđenju brojnih duhovnih gibanja. Ta gibanja ne dopuštaju stagnaciju, nezainteresiranost i duhovni nemar nego utiru nove smjerove novoj evangelizaciji.

Podsjetio je na jedinstveni uzorni primjer suradnje čovjeka sa Svetim Duhom u osobi Presvete Djevice i Bogorodice Marije. Protumačio je sadržaj njenih ukazanja u nizozemskom gradu Amsterdamu od 1945 do 1959 godine. Poruke iz tih ukazanja vidjelici Idi Peerdeman službeno su od Crkve priznate, a njeno čašćenje kao Majke svih naroda širi se diljem svih kontinenata. U duhu Gospinih usmjeravanja cijelog čovječanstva prema križu, „koji je najveći i najjasniji izraz Božje Ljubavi prema palom čovječanstvu“ biskup Franjo je pozvao sve prisutne da osvježe i obnove svoju ljubav prema Kristu raspetom i uskrslom!

Pri kraju misnog slavlja, uslijedilo je zajedničko klanjanje „živom Isusu“ izloženom u Presvetom Oltarskom sakramentu.

Nakon klanjanja, uslijedila je pobožnost pred izloženom slikom Majke svih naroda. Biskup je izmolio Molitvu Zavještaja Crkve i čitave ljudske obitelji Majci Božjoj, koju je prvi put izgovorio papa Ivan Pavao na Duhove, 7. lipnja 1981.

Uslijedila je zatim svečana procesija s Gospinom slikom oko crkve, praćena pjesmama i molitvama.

Nakon toga  je ostao duže vrijeme u radosnom pjevanju duhovnih pjesama s brojnim članovima zajednica KKODS BiH i HR, javlja TABB.

Dio višesatnog i programa i misno slavlje animirali su članovi „El Shaddavi“ iz Sarajeva s voditeljem fra Danijelom Rajićem, a dio programa, klanjanje i procesiju članovi „Nanovo Rođeni “ iz Zagreba s voditeljem Vigrom Grego. Cijelu svečanost je snimala TV Ladato iz Zagreba.

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica je sugerirao Katoličkoj karizmatskoj obnovi u Duhu Svetom BiH i Hrvatske da se okupe na Duhovsko bdijenje u Banjoj Luci u isto vrijeme kada se i Sveti Otac Franjo na trgu Sv. Petra u Rimu sastaje s predstavnicima katoličke karizmatske obnove iz cijelog svijeta i kada službeno počinje djelovati od njega osnovana nova organizacija Charis, koja ujedinjuje od istog pape ranije osnovane organizacije u karizmatskoj obnovi Crkve: Međunarodnu službu katoličke karizmatske obnove i katoličko bratstvo.

Koordinator zajednice Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom, Bosne i Hercegovine Mirko Puđa, sa svojim suradnicima iz BiH i RH bio je glavni i odgovorni organizator susreta brojnih molitvenih zajednica iz raznih župa bosansko-hercegovačkih biskupija te župa iz splitsko-makarske i zagrebačke metropolije. Stiglo ih je na molitveno duhovni susret više od 900. Njima se pridružilo i stotinjak vjernika iz banjolučkih župa.

S područja koordinacije KKOBiH sudjelovalo je 17 zajednica: Most Božje Ljubavi iz Mostara; Sv. Mihael iz župe Drinovci; Emanuel iz župe Gorica-Sovići; Rastimo u Gospodinu iz župe Podhum; Spiritus Sanctus iz Sarajeva; Božja Ljubav iz Travnika; Rastimo u Gospodinu - Livno; Nova zajednica iz Jajca; Srca Isusovo i Srce Marijino iz župe Novi Travnik; Dva srca-župa Tolisa; Srce Marijino-Banja Luka; Rastimo u Gospodinu-Kiseljak; Rafael župa Livno; Milosrdni Isus-župa Dubrave; Duh Sveti-Kupres; Božje milosrđe-župa Šujica te Mlado Sunce-Široki Brijeg.

S područja koordinacije KKO Hrvatske: Ruah Adonai-Zadar; Sv. Ivan Krstitelj-župa Švica; Dva Srca-župa Krasno; Gorući Grm-Zagreb; Maranatha-Zagreb; Nanovo Rođeni-Zagreb-Botinac; Hosana-Bjelovar; Dobri Pastir-Klis; Apostoli Božjeg milosrđa-Knin; Sveti Križ-Split-Veli Varoš; Vis David-Knin te Udruga Milosrdni Isus-Zagreb, prenio je TABB.

KT