Sarajevo

Jesenska korona Sarajevskog dekanata 2020.


Jesenska korona Sarajevskog dekanata održana je 25. studenog u prostorijama Nadbiskupijskog Centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu.

Najprije je u kapelici Centra slavljena sveta misa koju je predslavio fojnički arihiđakon mons. Ante Meštrović, prepošt Kaptola vrhbosanskog. Poticajnu riječ nazočnim svećenicima uputio je dr. vlč. Dubravko Turalija, profesor Svetog pisma Starog zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Nakon euharistijskog slavlja i kratke pauze uslijedio je radni dio korone. Dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić, katedralni župnik, uputio je riječi pozdrava zahvalivši svima na dolasku te je predstavio program sastanka.

Potom je predavanje pod naslovom Svećenik i Božja riječ održao dr. Turalija. Između ostaloga istaknuo je da riječ Božju nije dovoljno samo čitati nego govoriti, izgovarati i živjeti. Naglasio je da kada se govori o riječi Božjoj onda se misli na inspiraciju, poticaje i objavu koja je nadahnuće Duha Svetoga da se nešto zapiše ili zapisano izgovori. Poslije je predavanja uslijedila je otvorena rasprava.

Zatim je arhiđakon Meštrović iznio ukratko izviješće s Dekanske konferencije koja je održana 11. studenoga u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog. Razvila se diskusija oko novih zapisnika kanonskih i dekanskih vizitacija kao i formulara Statističkih podataka na kraju godine i formulara Knjige crkvenih računa. Stavovi dekanata su sažeti u prijedloge Ordinarijatu:

  • Formulari se ne mogu ispuniti u svim župama;
  • Trebalo se pitati mišljenje župnika oko sastavljanja formulara;
  • Dužni smo ispuniti podatke do kojih možemo doći (treba prestati praksa paušalnih podataka koji ima previše);
  • Treba predvidjeti sankcije za one koji ne budu izvršavali svoje obveze.

Raspravljano je i o velikim ispovijedima, blagoslovu obitelji, polnoćnim božićnim misnim slavljima računajući da će doći preporuke i upute od Ordinarijata.

Korona je završena molitvom i zajedničkim objedom u prostorijama Centra.

Am/ KT