Visoko

Kapitul i duhovna obnova Bosanskog bratstva FSR-a


U Franjevačkom samostanu svetog Bonaventure u Visokom 29. i 30. rujna održan je redoviti godišnji kapitul i duhovna obnova Bosanskog bratstva FSR-a Kraljice Katarine.

Na kapitulu Franjevačkog svjetovnog reda Kraljice Katarine su se okupili članovi područnog vijeća, ministri i delegati iz 13 mjesnih bratstava, te četiri duhovna asistenta mjesnih bratstava i područni duhovni asistent fra Domagoj Šimić. Kapitulom je predsjedao područni ministar Marijan Begić.

Susret je započeo slavljem svete mise za sve žive i pokojne članove Franjevačkog svjetovnog reda područnog bratstva. Misu predslavio je fra Domagoj Šimić u koncelebraciji s fra Gabrijelom Tomićem, fra Josipom Mihaelom Matijanićem i fra Josipom Ikićem.

Nakon mise i večere u samostanskoj dvorani nastavljen je program uvodnim pozdravima područnog ministra i područnog duhovnog asistenta. Potom je brat Marijan predstavio zbirku tekstova koje je od 2010. do 2017. napisala Ljerka Mikić, područna učiteljica formacije.

Objavljivanje ove zbirke je izraz zahvalnosti Ljerki Mikić za sve što je činila i čini kako za  područno tako i za svoje mjesno bratstvo i skromni poklon za rođendan. Po jedan primjerak ove zbirke uručen je predstavniku svih mjesnih bratstava koja su došla na kapitul.

Marijan Begić je fra Gabrijelu Tomiću uručio skromni dar za njegov imendan i zahvalio za sve što je učinio i čini za Franjevački svjetovni red u Bosni, a Mikić je održala predavanje na temu Blagoslov i dar služenja. Tema je sve potaknula na razmišljanje o tome kako su kao svjetovni franjevci pozvani ljubiti svoju braću, svakodnevno činiti mala djela s velikom ljubavlju. Nakon predavanja su se zadržali u iskrenom i vedrom bratskom razgovoru i druženju, a prvi dan kapitula je završen večernjom molitvom časoslova.

Drugi dan je protekao u radnoj atmosferi. Nakon jutarnje molitve časoslova i doručka sastali svoja izvješća o radu u protekloj godini prvo su podnijeli područni duhovni asistent fra Domagoj Šimić i područni ministar brat Marijan Begić. Potom su uslijedila izvješća ministara mjesnih bratstava.

„Još jednom smo čuli kako situacija, nažalost, nije baš dobra i kako nam se broj članova smanjuje. Članstvo nam je starije životne dobi, dosta braće i sestara je umrlo u proteklom periodu. Još jedan razlog smanjenja broja članova je iseljavanje mlađih zbog teške materijalne situacije. Bogu dragom hvala i u takvim okolnostima uspjeli smo oživjeti mjesno bratstvo u župi Suho Polje, a do kraja godine izabrat ćemo vijeća u nekoliko bratstava. Također će u nekoliko mjesnih bratstava biti održano primanje i zavjetovanje novih članova. Znači – bez obzira na generalno sivu sliku, uz naš trud i zalaganje bit će i pozitivnih rezultata“, zaključili su sudionici.

Potom je predavanje prof. fra Stipe Kljajića Čovjekova i Božja odgovornost sve potaknulo na razmišljanje kako nisu za sve krivi samo neki drugi i kako ako želimo mijenjati stanje u kojem jesmo moramo biti svjesni svoje odgovornosti i prihvatiti je.

Uslijedili su zajednički ručak i druženje, a susret je završen misom zahvalnicom koju je predslavio je fra Josip Mihael Matijanić u koncelebraciji s fra Domagojem Šimićem, fra Gabrijelom Tomićem, fra Zoranom Tadićem i fra Josipom Ikićem. Tema propovijedi je bila Mir i dobro. Ovo misno slavlje uveličao je pjevački zbor iz Zagreba.

KT