Sarajevo

Kardinal slavio misu u župi Briješće


Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić slavio je svetu misu 30. prosinca u najmanjoj sarajevskoj župi – Sv. Leopolda Mandića u Briješću.

U pratnji nadbiskupa Vinka bio je kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić. Njih, kao i 50-ak vjernika, na početku misnoga slavlja na nedjelju Svete Obitelji, pozdravio je župnik vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika. Izražavajući dobrodošlicu gostima prisjetio se kako je kardinal tijekom posljednjega rata nerijetko posjećivao i ovu župnu zajednicu, pa i tijekom zimskoga razdoblja kada je pješice silazio niz zaleđenu cestu. U šaljivom kontekstu spomenuo je kako je ova najmanja sarajevska župa zapravo kardinalu najdraža.  

Nadbiskup Vinko u propovijedi je pak govorio o obitelji kojoj je uzvišena slika Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa te o migracijama i iseljeništvu – s obzirom da se na ovu nedjelju obilježava i Dan selilaca i izbjeglica.

Ohrabrio je nazočne da njeguju svetost u svojim obiteljima imajući strpljenja jedni za druge te ne budu sebični. Također je iz svoga svećeničkoga iskustva ustvrdio da je žrtva temelj osnovna jedinica ljubavi koja se treba nalaziti u temelju obiteljskoga života.

U kontekstu selilaštva spomenuo je da je ovaj nadnevak izabran zbog toga što su mnogi koji su radili u inozemstvu za Božić dolazili svojim kućama, ali da se to sada izgubilo te je nužno njegovati svijest pripadnosti ovom narodu i ovom podneblju, kao dio vlastitoga identiteta bez čega ni pojedinac ni zajednica nemaju budućnosti.

Nakon svete mise vjernici su se, kao i inače, okupili u župnoj dvorani gdje su mogli porazgovarati s kardinalom Vinkom i fotografirati se s njime.

Inače, župa Sv. Leopolda Mandića u sarajevskom naselju Briješće, utemeljena je 1984. Prije posljednjega rata imala je oko 900 vjernika, a danas je taj broj nešto veći od 240 – po čemu je najmanja u glavnom gradu BiH. U prošloj godini bilo je pet sprovoda i tri prvopričesnika, a nijedno vjenčanje ni krštenje.

KT