Komemoracija na Radimlji - mjestu stradanja 10 000 Hrvata


U subotu, 18. svibnja, u sklopu manifestacije „Stolačko kulturno proljeće“ organizirana je na Radimlji kod Stoca svečana komemoracija i sv. misa za sve poginule katolike hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

U popodnevnim satima kod spomenika dječji zbor Modra rijeka predmolio je s ministrantima pred okupljenim mnoštvom krunicu koja je prikazana za pokojnike. Poslije duhovne točke slijedila je komemoracija.

Na početku župnik don Rajko Marković, pozdravio je svećenike i nazočne vjernike te nazočne medijske djelatnike, a posebno Radio Herceg-Bosne koji je izravno prenosio komemoraciju i sv. misu.

Komemoracija je započela Lijepom našom, a nastavljena polaganjem vijenaca koje su položili načelnici hercegovačkih općina te nazočni predstavnici hrvatskih državnih i drugih institucija, udruga i stranaka, sve su to popratile prigodnim pjesmama stolačke župne pjevačke skupine: Vidoštačka kraljica i Angelus.

Uokolo spomenika poredali su se kao počasna straža, mladi iz stolačkog folklora: HKUD Stolac.

Nakon komemoracije uslijedila je misa koju je predvodio u koncelebraciji 10-orice svećenika, don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija iz Mostara,  a pod sv. misom pjevao sav okupljeni puk Božji predvođen župnim pjevačkim zborom Mladi.

U svojoj se propovijedi don Majić, nakon što je dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt odlučio da ove godine ne dopusti hrvatskim biskupima da slave sv. misu zadušnicu na bleiburškom polju, prisjetio propovijedi mjesnoga biskupa mons. Ratka Perića koju je prije deset godina, točnije 16. svibnja 2009. izrekao na tom istom mjestu ne maloga hrvatskoga stradanja te ju označili proročkom.“

"'Vrhunac Kalvarije', nastavio je tada biskup Ratko,  'hrvatski je narod doživio u četiri godine Drugog svjetskog rata i nakon njega, dakle u vremenu koje su obilježila tri izručenja: 1. fašističkoj ideologiji 1941., 2. saveznicima predvođenima Englezima 1945., i 3. kada su ti isti Englezi, ne poštujući Ženevsku konvenciju iz 1929., s bleiburških i drugih austrijskih poljana i područja, 15. svibnja iste 1945.  na desetke tisuća razoružanih hrvatskih vojnika i civila, izručili pod partizansku zvijezdu ubijanja i robijanja'“, rekao je propovjednik, između ostaloga, poželivši da se skup i misa ne pretvore u žalopojke na našu prošlost tako i sadašnjost bez svjetla budućnosti, nego da sve obasja "Mlado sunce s visine, to svjetlo Odozgor koje je bilo i ostalo dominanta u svim teškim vremenima hrvatskoga Križnoga puta" o čemu je također govorio biskup Ratko prije deset godina u Bleiburgu.

Komemoracija na Radimlji završila je pjesmom Zdravo Djevo kraljice Hrvata. Sudionici su se razišli u tišini šaljući poruku svima odgovornima da se jednoga dana dođe do potpune istine o našim pokojnima i poginulima.

Pretpostavlja se da je na stolačkom prostoru, osobito na Radimlji i okolnim jamama u mjesecu svibnju 1945. pobijeno oko 10 000 Hrvata katolika.

R.M./ KT