Busovača

Komemoracija za mučene i ubijene na Dusini


Komemoracija za 10 ubijenih civila u zaseoku Dusina između Zenice i Busovače, održana je u subotu, 27. siječnja u dvorani „Theatre“ Napretkova doma u Busovači, s počekom u 16 i 30 sati. Prigodnim programom odala se počast žrtvama Dusine i svih drugih stratišta.

Uz obraćanje nazočnih i prigodan program koji su pripremili: prof. glazbe Vesna Kegelj, kćer ubijenog Vinka Kegelja, njezina sestra Marijana Kegelj Znahor, prof. hrvatskog jezika i književnosti, prof. glazbe Davorka Dujmušić te glazbenik Boris Vučić, nazočni su se, kako javlja grad-busovaca.com, sjetili ratne 1993. i prvog masovnog stradanja i stravičnog zločina nad Hrvatima sela Dusina.

Okupljenima su se tijekom komemoracije, između ostalih, obratili i busovači župnik fra Zoran Jaković te predsjednik federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara.

Podsjetimo, prije 25 godina, 26. siječnja 1993., Armija BiH, u selu Dusina, okrutno je pogubila devet civila hrvatske nacionalnosti te jednog Srbina iz Zenice.

Obitelj Kegelj u samo jednom danu izgubila je pet članova obitelji: Draženka, Mladena (ubijen i mučen u seoskom mejtefu), Niku, Stipu i Vinka. Uz spomenute, na Dusini su ubijeni i mučeni: Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić.

Za zločin u Dusini još nitko nije odgovarao, a to je i primjer etničkog čišćenja jer se, ni nakon više od dva desetljeća ,u to selo nije vratio nijedan Hrvat.

KT