Sarajevo

Korizmena duhovna obnova za vojnike OS BiH


U crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, koja služi i za duhovne potrebe vjernika Vojnog ordinarijata, održana je, 10. travnja, korizmena duhovna obnova vojnika i drugih osoba u vojnoj službi u Sarajeva i okolnim vojarnama, te je potom vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić slavio misu.

Na početku nazočne je pozdravio generalni vikar mons. Željko Čuturić, a dr. vlč. Ilija Marković je na osnovu pročitanog Evanđelja nazočnima ponudio kratki ispit savjesti.

„Jedan od najljepših ispita savjesti je ispit prema Deset Božjih zapovjedi“, rekao je vlč. Ilija i na temelju tih zapovijedi postavio niz pitanja nazočnim vojacima.

„Kad sam se posljednji put ispovijedio? Je li ispovijed bila iskrena? Što je meni Bog? Jesam li Božje ime spominjao uzalud? Poštujem li svoje roditelje, pokazujem li im ljubav, a ako su pokojni posjećujem li njihov grob i molim li se za njih? Odobravam li pobačaj, eutanaziju, samoubojstvo, zločin i nasilje? Gledam li nemoralne filmove, jedem li meso na korizmeni petak? Volim li svog radnog kolegu, jesam li nekoga nepravedno optužio, tračao ili odbio ruku pomirenja?“, zapitao je, između ostaloga, nazočne vlč. Marković te istaknuo da Bog ne zna za grijeha koji ne može oprostiti ako je obraćenje čovjeka iskreno.

Nakon kratke šutnje upriličen je pokajnički čin potom su vojaci imali prigodu za pristup sakramentu pomirenja, a na raspolaganju su vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić i 10-ak svećenika među kojima i vojni kapelani vlč. Ivo Jezidžić i vlč. Josip Tadić, te profesori s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Potom je svečanu misu, za vrijeme koje je vlč. Marko Stanušić animirao pjevanje, predvodio biskup Vukšić uz koncelebraciju mons. Čuturića, vlč. Jezidžića i vlč. Tadića.

Nakon navještaja Božje riječi, biskup Vukšić uputio je prigodnu homiliju.

„Da budemo sveti pred Bogom, poziv na stalno dobro, osnovno je životno poslanje kršćanina. To je jedini način i put za osobno posvećenje i mogućnost preobrazbe društva i svijeta u kojemu živimo. Znamo da vršenje dobrote na putu osobnoga posvećenja često nailazi na zapreke u nama jer su naše namjere razapete na križu zbog slabosti. Zato je Krist ponudio brojna sredstva posvećenja. Jedna od tih oružja je poziv na osobno obraćenje. Najdublje posrnuće u ljudskom životu kod Krista ne predstavlja kraj, niti konačan rastanak već trenutak od kojeg se računa na obraćenje posrnuloga čovjeka. Bog stalno nudi sredstva spasenja i posvećenja i svaki put blagoslivlja i obraćenju se nada. Poput milosrdna oca koji čeka povratak sina“, rekao je mons, Vukšić, između ostaloga, naglašavajući kako su svi kršćani pozvani na ono savršenstvo kakav je bio Krist.

Poslije mise za sudionike priređen je domjenak i druženje u Domu oružanih snaga.

KT