Grabovica

Krizmeni darovi u životu Sv. Ante


U župi Grabovica, 13. lipnja na svetkovinu Sv. Ante Padovanskog, naslovnika župne crkve i zaštitnika župe, tijekom svečane sv. mise biskup Ratko Perić podijelio je sakrament sv. krizme mladima iz Grabovice, Prisoja, Rašeljaka i Vinice.

Foto: md-tm.ba

Foto: md-tm.ba

U koncelebraciji s biskupom Perićem, uz domaćeg župnika don Blaža Ivandu, bilo je desetak svećenika, a sakrament potvrde primilo je 22 krizmanika. Euharistijsko slavlje okupilo je veliki broj vjernika, kako u crkvi, tako i ispred.

Na početku, župnik Ivanda uputio je dobrodošlicu te je uslijedio pozdravni govor krizmanika.

Biskup je u prigodnoj propovijedi govorio o životnom putu Sv. Ante i o darovima koji su se primili u sv. krizmi i tijekom vremena razvijali u svečevu redovničkom životu i poslanju.  

„Mudrost: Kada je u svojoj 15. godini života osjetio duhovno zvanje u srcu, Fernando (krsno ime) je odlučio slijediti Božji glas. Cilj mu je bio spasiti sebe i spašavati druge. Postaje augustinijanac. Kada mu je lađa zalutala na Mediteranu, tako se mudro snašao da su se pred njim našli pravi providnosni putovi: Assisi, Bologna, Francuska, Padova.
Razbor: Kada je vidio franjevačke mučenike, osjetio je u sebi zov u Afriku, u misije, pa ako treba i u mučeništvo. Razabrao je pravi glas. I vjerno ga slijedio. I uvijek se dao ispravljati po Božjem nadahnuću.
Znanje, ono spasonosno fra Ante je pokazao ne samo na onom mladomisničkom slavlju nego i kao profesor na bogosloviji u Bologni, a pogotovo u Francuskoj gdje je imao prilike propovijedati i obraćati krivovjerce. Eto kakvo mu je bilo znanje i utjecaj na stoljeća da ga je Papa uvrstio među učitelje Crkve.
Savjet: Nije se nikuda micao bez znanja i odobrenja svojih poglavara. Njihov mu je savjet i glas bio Božji glas. A Bog ima svoje putove i preko bolesti i preko lutalačke plovidbe po Mediteranu.
Pobožnost: Sve što je poduzimao, želio je vršiti po Božjem zakonu, po Božjim zapovijedima i nadahnućima. Pobožnost ga doista prati od dana primanja svete krizme u početku školovanja do kraja života.
Jakost: Fra Ante je očitovao jak karakter kada se odlučio poći u misijsku Afriku i propovijedati Evanđelje, spreman i život dati za Krista. 
Strahopoštovanje: Sve što je poduzimao, činio je iz poštovanja i slavljenja Boga, odnosno iz strahopoštovanja prema sv. volji Božjoj koju je želio doslovno ispuniti u svome životu. I ispunio je“, dočarao je mons. Ratko.

Nakon sv. mise župnik je pokazao biskupu novu župnu kuću, u izgradnji, na mjestu prijašnje, dotrajale i uklonjene te izrazio nadu kako će, s Božjom Providnošću i plemenitošću dobrotvora, dovršiti započeto djelo.

KT/ md-tm.ba