Sarajevo

Kršćanski je život zahtjev da slijedimo Mariju

Proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu


U skladu s dugogodišnjom tradicijom svečanu svetu misu u večernjim satima na svetkovinu Uznesenja BDM u sarajevskom naselju Stup predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Uz njega u koncelebraciji bilo je sedam svećenika. Nakon uvodne procesije sa zavjetnom Gospinom slikom koju su nosili bračni parovi Ana i Igor Rašo te Kristina i Zoran Čolo okupljeno mnoštvo vjernika pozdravio je župnik vlč. Miroslav Ćavar.

Kardinal je na početku propovijedi govorio o primjeru obiteljskog okupljanja, nakon duljeg vremena izbivanja pojedinih članova. Istaknuo je kako se tada često vade obiteljske fotografije kada ponovno postajemo svjesni sebe i svojih korijenja, svojih roditelja, braće i sestara.

"Nešto slično se događa i danas. Gospa 'izvlači' slike iz našeg života i vraća nas korijenima. Ipak, danas se pomalo gubi osjećaj te simbolike. Stoga je naš kršćanski život zahtjev da slijedimo Mariju. Kao što u obitelji postajemo svjesni da smo braća i sestre tako je i ovdje na misi. Svi smo braća i sestre. Nije čudo što svećenici s oltara govore da smo braća i sestre. To smo postali po krsnoj milosti, svi smo braća i sestre. Bog je htio po majci doći na svijet. Ta majka Marija je slika majke Crkve, ona nas je 'rodila' kao svoju djecu po krštenju. Tako se danas osjećamo kao kod kuće oko oltara jer nas Marija vodi Isusu",  rekao je kardinal i progovorio o obnavljanju identiteta kao simboliku života modernoga čovjeka.

Govoreći o procesiji sa svijećama, koja se tradicionalno događa na kraju mise za Veliku Gospu na Stupu, progovorio je o simbolici želje čovjeka da ide za svjetlom. "Ta svijeća je naše svjetlo vjere koja se često danas gasi u naletima vjetra ovozemaljskog života. Zato je bitno slijediti majku Mariju. Prevažno je obaviti ispovijed kad idemo Majci Mariji", ustvrdio je vrhbosanski nadbiskup te potom progovorio o misnim čitanjima iz kojih se iščitava kako prava sreća samo dolazi iz vjere.

"Ako čovjek Božju riječ prihvaća i živi onda je sretan. Mi svi želimo biti sretni i na tom tragu 'ganjamo' život, ali nam srce ostaje prazno. Neki dan čitam u novinama o našem čovjeku u Kanadi koji je rekao da je mnogo zaradio i potrošio, ali nije bio sretan. Prava sreća je u slušanju i činjenu Božje riječi. Na ovoj je zemlji Marija pokazala kako  živjeti u povjerenju u Bogu, poslušnošću Bogu i suradnjom s Duhom Svetim", istaknuo je kard. Puljić i podsjetio da ako želimo postići vječno blagostanje najprije moramo shvatiti kako smo na zemlji samo putnici.

"Da bismo danas stigli negdje, a ne znamo adresu cilja, moramo imati navigator koji nas vodi. Svi u sebi imamo taj navigator, to je savjest. Ona nas upućuje što je dobro a što zlo", ustvrdio je nadbiskup te izrekao dobro poznatu stvar da su u današnjem vremenu ljudi opterećeni zloćom i negativnošću. Naglasio je da se ništa nije dogodilo, a da se u medijima ne izvrće ruglu ili se otvoreno pokazuje zloća. U prilog tomu naveo je izvješće s proslave Velike Gospe na Komušini kada je bilo nazočno 20-ak tisuća ljudi, a jedan novinar je izvijestio nekoliko stotina vjernika.

Potom je podsjetio nazočne kako ih Gospa vodi do Isusa koji je put istina i život. "Želimo živjeti u tom ozračju kako bismo pobijedili zlo koje se širi kroz medije. Hrabrim vas, ne bojte se, vjerujte i živite dostojanstveno, vjerujte savjesti koja vas vodi Božjim putem", rekao je na kraju propovijedi kardinal naglašavajući kako će se samo tako blaženstvo prenijeti u svakodnevni život.

Prije završnog blagoslova riječi zahvale uputio je župnik Ćavar, zahvalivši svima koji su proteklih dana sudjelovali u organizaciji proslave patrona, a posebno kardinalu Puljiću na njegovu dolasku.

Uslijedila je procesija s upaljenim svijećama od vanjskog oltara do Gospine špilje gdje je vrhbosanski nadbiskup izmolio litanije te podijelio blagoslov okupljenim vjernicima.

Vrijedi spomenuti kako su se župljani za proslavu patrona pripravljali misama devetnicama i trodnevnicama, a na samu svetkovinu uz večernju slavljeno je još pet misa u 6, 7, 8, 9 i 11 h koje su predslavili vlč. Dražen Kustura, vlč. Marko Škraba, vlč. Marko Majstorović i vlč. Ilija Orkić. Također tijekom cijeloga dana vjernici i hodočasnici imali su prigodu pristupiti sakramentu pomirenja.

KT