Mala Gospa svečano proslavljena u Rami-Šćitu


Prema staroj ramskoj tradiciji blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljen 8. rujna na Šćitu. Središnju euharistiju predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Foto: rama-prozor.info

Foto: rama-prozor.info

Prije početka mise upriličena je procesija od crkve do vanjskog oltara. U koncelebraciji s mons. Vukšićem bilo je 15-ak svećenika među kojima i ramski župnik fra Andrija Jozić koji je na početku pozdravio hodočasnike iz BiH, Hrvatske i drugih europskih zemalja te ostale vjernike koji su se okupili u velikom broju.

Bog surađuje s onima koji ga ljube

U svojoj propovijedi nadbiskup Tomo je posvijestio kako na Malu Gospu "Crkva obilježava dan kad se rodila i na ovaj svijet došla Marija, kćerka Sv. Joakima i Ane". "...Crkva i svaki pojedini kršćanski vjernik ovim blagdanom radosno zahvaljuje Gospodinu Bogu što je rođenjem Marije, buduće majke druge osobe Presvetoga Trojstva, Isusa Krista započela neposredna priprava za Isusov dolazak i što je time najavljena povijest spasenja, koju su proroci stoljećima unaprijed najavljivali", rekao je mons. Vukšić te potom progovorio o misnim čitanjima u kojima je prorok Mihej još u osmom stoljeću prije Krista, najavio "čekanje u nadi", u kojoj je živio židovski narod sve "dok ne rodi ona koja ima roditi".

"Marijino rođenje najavilo je radost cijeloga ljudskoga roda zato što je njezino poslanje općega značenja. Ona naime, uz svoje osobno ime Marija, prema Matejevu evanđelju dobiva još jedno. To novo ime proizlazi iz Božje volje i upravo iz njezina poslanja pa ju evanđelist Matej stoga oslovljava s oba imena. Osobno joj je ime Marija, a  po svom poslanju ta Marija se zove ona 'od koje se rodio Isus koji se zove Krist'", ustvrdio je nadbiskup koadjutor te naglasio kako današnji blagdan nikako nije samo razmišljanje o velikim događajima iz povijesti spasenja, nego prije svega molitveno i zahvalno podsjećanje na dar, koji je Bog uručio svome narodu u obliku Gospina rođenja, i na njezinu predanu suradnju u Isusovu djelu spasenja.

Nadalje je posvijestio kako je Marija dragovoljno i vjerno surađivala s Bogom na njegovu djelu spasenja. "Kao žena koja je nosila i rodila Sina Božjega, Marija je prvi hram Božji u povijesti kršćanstva. Jer hram je mjesto gdje boravi Bog. Ona je upravo po tomu što je Gospodina nosila i prvi duhovni oltar i prvo duhovno svetohranište. A njezinu službu za nas, za sve Isusove vjernike, kršćanska su vjera i duhovnost usporedile sa sjajnom zvijezdom koja u zoru najavljuje sigurni izlazak sunca", posvijestio je te objasnio kako je Marijino rođenje početak, najava i zora Isusova dana. Napomenuo je kako se nikada ne smije zaboraviti da kao što zvijezda zornica ne svijetli svojim vlastitim svjetlom, nego je njezino svjetlo uvijek i samo odraz sunca čiji pojavak najavljuje, tako je i Marija primila svaki blagoslov, ljepotu, dobrotu i svetost od Sunca pravde, Krista.

Na kraju propovijedi istaknuo je kako Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube! "To je osnovna poruka Božja, poruka Marijina i poruka svetoga Pavla također danas nama okupljenima na ovom euharistijskom slavlju. Bog blagoslivlja i surađuje! To je istina. Ali s onima koji ga ljube i pri tomu se ugledaju u Marijin primjer. A kad o tomu razmišljamo na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, onda se tema rođenja nameće kao jedno od pravila i dokaza našega nasljedovanja Marijina primjera ljubavi prema Bogu", istaknuo je nadbiskup Tomo te na kraju svoje homilije naglasio kako je rađanje najsigurniji put povratka sinova i kćeri u Ramu i na njegove obale.

Nakon mise upriličeno je druženje.

Dan Općine i duhovna priprava

Blagdan Male Gospe, obilježava se i kao Dan općine Prozor-Rama. Tim povodom, između ostaloga, upriličeno je i polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen ploča s imenima stradalih koji se nalazi nedaleko od župne crkve podno Ramskog križa.

Inače, vjernička zajednica Uznesenja BDM u Rami-Šćitu se za blagdan Male Gospe duhovno pripremala od nedjelje 5. rujna. Prvog dana trodnevnice služena je sv. misa sekundicija p. Marka Petrićevića. Drugoga dana povodom početka školske godine upriličena je ispovijed školaraca, učitelja, nastavnika, kao i blagoslov đaka i školskih torbi. Na uočnicu je slavljena euharistija za hodočasnike koju je predslavio definitor Provincije Bosne Srebrene i gvardijan u Sesvetskoj Sopnici fra Zdravko Dadić.

Ž.I., KT