Orašje

Međunarodna konferencija Paneuropske unije


Međunarodna konferencija Paneuropske unije "Europski proces proširenja, prekogranična suradnja kao instrument Europskih integracija" održava se 25. i 26. svibnja u Orašju.

Vršitelj dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH Haris Ćutahija u pozdravnom govoru rekao je da je Bosna i Hercegovina dio Europe i da njezina europska perspektiva nema alternativu. „Ovu konferenciju realiziramo u povijesnom trenutku ove zemlje, momentu koji će odrediti njezinu budućnost, nadamo se, i bolju perspektivu za mlade ljude i buduće generacije“, rekao je Ćutahija.

Podsjetio je kako je BiH nedavno poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Europske komisije što je, kako je rekao, iznimno važan korak u dobivanju kandidatskog statusa zemlje. „Nadamo se da će bh. političari hrabro i uspješno nastaviti s reformskim procesima kako bi ostvarili taj naš glavni vanjskopolitički cilj – članstvo u EU. Mi ih u tome podržavamo i kao najstarija Europska organizacija koja promoviše ujedinjenje Europe, stavljamo se ovoj državi na raspolaganje svim svojim kapacitetima i, ako hoćete, utjecajem koji ima u institucijama Europske unije“, naglasio je Ćutahija.

„Treba organizirati proširene sjednice Europskog vijeća na kojima bi redovito sudjelovali i predstavnici zemalja koje aspiriraju članstvu u EU. Na taj način bi se i zemlje koje žele ući u EU više osjećale europskijima, a zemlje koje su u EU bi ih lakše prihvatile. Zemlje prostora Jugoistočne Europe koje nisu ušle u EU ne treba gledati kao crnu rupu, nego kao zajednicu zemalja čije bi vlasti trebale više da se uključuju na različite sastanke EU vezane za geopolitička pitanja. Moramo naći novi put kako bi novi kandidati znali da su željeni u Europi“, naglasio je predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire.

Skupu su se, uz ostale, obratila i dvojica zastupnika u Europskom parlamentu, Tonino Picula i Norbert Lins. Picula je izrazio je žaljenje što BiH i 20 godina nakon rata ne pronalazi zajednička rješenja i konsenzus za mnoge probleme, dok je Lins poručio da je Europska unija najpouzdaniji partner zemalja jugoistočne Europe i da takva treba ostati. Obojica su podsjetili da je na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji potvrđena spremnost EU da nastavi da radi na Europskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

„Francuski predsjednik Emmanuele Macrone u nedavnom govoru Europskom parlamentu niti jednom nije spomenuo proširenje. To je primijetio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji ga je izravno i pitao što mislio proširenju. Macrone je rekao da je svakako za taj proces, ali da on treba pričekati dok se ne riješe bitni unutarnji problemi same Unije. To nije nevažno, ali isto nije nevažno što je sam Juncker promijenio stavove vezane za proširenje, jer je u svom nastupnom govoru baš pred zastupnicima Europskom parlamenta kazao kako proširenja neće biti u idućih pet godina.“, istaknuo je Picula, ali i zaključio kako postoji još jedan problem, a to je da europski proračun za razdoblje od 2022. do 2027. nije predvidio stavku vezanu za proširenje.

Počasni predsjednik Paneuropske unije BiH Franjo Topić rekao je da je znakovito što je Paneuropska unija BiH došla u Orašje, na granicu s Europskom unijom. „Vrlo je važno da se ne predajemo i da budemo optimisti. Europska unija nam treba više radi pozitivnosti, mira i stabilnosti, nego ekonomije. Važno je da se na putu prema EU okupljamo i razmjenjujemo ideje. Ne smije nam dodijati činiti dobro i pozitivno“, naglasio je profesor Topić te pozvao na razvijanje domoljublja, ali i strpljenja kada je u pitanju proces integracija BiH u EU.

Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, oslovivši nazočne „prijateljima ujedinjene Europe“ i „prijateljima BiH“, svima je zaželio dobrodošlicu u Orašje i izrazio zadovoljstvo što je Paneuropska unija BiH odlučila međunarodnu konferenciju organizirati baš u Orašju. „Orašje već jeste Europska unija iako ima malu barijeru koja se zove rijeka Sava. Uvjeren sam da se ovdje puno bolje živi nego u većem dijelu EU, jer je mirnije i sigurnije. Naš jedini zadatak je sačuvati sve što imamo i unaprijediti projekte prekogranične saradnje“, poručio je načelnik Vincetić.

Premijer Posavske županije Marijan Klaić također je pozdravio skup predstavivši županiju i njezine potencijale. Napomenuo je da županija pruža maksimalnu potporu EU integraciji BiH kroz reforme ključnih oblasti, a koje su rezultirale nizom strategija s pripadajućim akcijskim planovima.

Na koncu konferencije očekuje se usvajanje Paneuropske deklaracije koja će biti poslana predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine, ali i institucijama Europske unije.

KT