Sarajevo

Misa na početku zasjedanja BK-a BiH


Svetu misu u sarajevskoj prvostolnici u večernjim satima 3. studenoga, uoči 77. redovitog zasjedanja BK-a BiH, predvodio je predsjednik BK-a BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, a prigodnu propovijed uputio je biskup skopski i eparh strumičko-skopski mons. Kiro Stojanov.

Mons. Stojanov sudjeluje kao izaslanik Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda.

Koncelebrirali su, između ostalih, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, te umirovljeni varšavski nadbiskup mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, te izaslanik HBK-a mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački.

U prigodnoj homiliji biskup Stojanov podsjetio je na svetkovinu Svih Svetih i Spomendan vjernih mrtvih. U nastavku je rekao kako je najjača poruka groblja da to nije svršetak, nego početak te da je život prepun Božjih koraka kojima se približava čovjeku.

Nadalje je propovijedao na temelju misnih čitanja koja govore o susretu Isusa i nadcarinika Zekeja. „On je nadcarinik, a ne ugostitelj. Ali radostan što ga netko želi počastiti u tom njegovu gradu gdje ga svi mrze. I sada na scenu stupa skupina farizeja i pismoznanaca koji su izgubili nit simpatije prema Isusu jer je pokazao tko je solidaran s grješnicima, a time – misle oni – da je i sam grješnik", istaknuo je propovjednik napominjući da je Zakej na kraju pola imanja dao siromašnima, a koga je prevario, vratio je četverostruko.

Tijekom mise pjevao je katedralni mješoviti zbor Josip Stadler, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, javila je kta.

U jutarnjim satima, 4. studenog biskupi su slavili euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susreli se s bogoslovnom zajednicom. Predsjedao je kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je biskup Uzinić.

KT