Misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a na Kuli kod Busovače


Na spomen obilježju Križ na Kuli u Busovači, slavljena je sveta misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a i žrtve posljednjeg rata koji su svoj život dali za slobodu Busovače.

Foto: grad-busovaca.com

Foto: grad-busovaca.com

Svetoj misi prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća, a, između ostalih to je učinio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Svetu misu predvodio je fra Zoran Jaković, župnik vjerničke zajednice Sv. Ante u Busovači, javlja portal grad-busovaca.com.

Kota Kula koja se nalazi na nešto više od 700 metara nadmorske visine u ratu je bila glavno strateško mjesto za obranu Busovače, a potom Lašvanske doline i cijele Središnje Bosne. Nakon zločina u Dusini, snage bošnjačke Armije BiH naumile su osvojiti Busovaču, a jedini realan put bio je preko mjesta Kula. Na crtu obrane stali su hrabri bojovnici HVO-a koji su nekoliko puta uspjeli blokirati i zaustaviti napade višestruko brojnijeg i opremljenijeg protivnika. Tijekom rata na ovom mjestu živote za slobodu svih nas dalo je 16 branitelja, a više desetina je ranjeno.

KT