Misu na Mladifestu predslavio mons. Vukšić

Središnje večernje misno slavlje predslavio je Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH


Treći dan Festivala mladih u Međugorju, 3. kolovoza, započeo je svjedočanstvom p. Johannesa Rothärmela, a potom je katehezu mladima održao je nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Središnje večernje misno slavlje predslavio je Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, a na misi su, između ostalih, koncelebrirali nadbiskup mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorju; nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH; fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije te fra Marinko Šakota, međugorski župnik…

Mons. Vukšić se u svojoj propovijedi osvrnuo se na ulomak iz evanđelja u kojem su apostoli prestrašeni jakim vjetrom i valovima posebno se osvrnuvši na Isusove riječi ''Ne bojte se'' koje je potom stavio pred mlade.

''Budući da su Isusova čuda uvijek sredstvo, kojim on iskazuje brigu i ljubav prema ljudima u potrebi i pomaže riješiti neku njihovu poteškoću, ona su prvenstveno jedan od načina njegova propovijedanja i u službi naviještanja Evanđelja. Njegova čuda su uvijek u službi dobra. Tako je i u slučaju Isusova hoda po vodi, iako se na prvi pogled može imati dojam, da je očitovanje Isusova božanstva jedina svrha ovoga čuda. Naime, i ovo čudo je izazvala potreba apostola, da spase svoje živote iz velike pogibelji te Isusova želja da im pomogne. A tek iz toga, što je Isus na tako čudesan način oslobodio apostole iz opasnosti, rodilo se njihovo priznanje: „Uistinu, ti si Sin Božji!“ (Mt 14,33)'', kazao je nadbiskup Vukšić, kazavši kako su ''ljudski životi i čovjekova vjera u Boga, u prenesenom smislu, slični plovidbi apostola na drugu stranu jezera i iskustvu koje su tada doživjeli''.

Nakon mise uslijedila je molitva pred križem i meditacija sa svijećama, a sutra četvrtog dana Mladifesta katehezu će mladima držati fra Ljubo Kurtović, a neposredno prije toga prikazat će se još jedno svjedočanstvo. Nakon toga slijedi krunica i misa koju će predslaviti apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, a potom će biti prikazan film zajednice Cenacolo.

Ž.I., V. Begić, KT