Sarajevo/ Busovača

Mladi Busovljaci sudjelovali na online medijskoj radionici


U sklopu projekta „Škola volonterizma“, u srijedu 30. rujna za učenike Srednje škole „Busovača“ održana je online radionica o medijskoj pismenosti i fotografiji.

Radionica u kojoj je sudjelovalo 10 učenika SŠ Busovača, realizirana je uz koordinaciju profesorice hrvatskog jezika Irene Čavare, a vodili su je djelatnici Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije Davor Krajinović i Josipa Prskalo.

Budući da se, uslijed pandemije koronavirusa, nastava i nove školske godine odvija kombinirano, odnosno online i tradicionalnim putem, zbog poštivanja preporučenih epidemioloških mjera provedba uobičajenih radionica u sklopu ovog projekta nije bila moguća, te se stoga realizira online putem, odnosno Zoom aplikacijom.

Tijekom same radionice, nakon kratkog predstavljanja projekta i programa, započelo se s prvom temom o medijskoj pismenosti, onomu što ona predstavlja za mlade kada se spomene taj pojam i onomu što ona u svojoj najširoj definiciji i jest. Potom se razgovor nastavio o dva česta pojma koja se danas sreću kroz medije, a to su fake news i clickbait. Poslije zajedničkog odgonetavanja njihova značenje, konkretnih primjera i pitanja vezanih uz ove pojmove prešlo se na razgovor o fotografiji.


Tu se naglasak stavio na novinsku fotografiju te se čulo mišljenje učenika o njihovu poimanju iste, o njezinim bitnim značajkama, te ponešto o fotografskoj etici.

Također, spomenuti su neki trikovi za zanimljive fotografije koji mogu biti dobra ideja kako prikratiti vrijeme kod kuće, te je predstavljena je i rubrika Foto dana portala Nedjelja.ba, a učenici su potaknuti da svoje fotografije, koje smatraju lijepima, pošalju kako bi bile, s njihovim potpisom, uvrštene u istu.

Spomenimo kako projekt Škola volonterizma, Nadbiskupijski centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., provodi u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije već treću godinu za redom.

J.P., KT