Mladi iz Banje Luke posjetili Mostar i Trebinje


Mladi iz Odbora za međureligijsku suradnju iz Banje Luke posjetili su početkom veljače Karađoz-begovu medresu, Koski Mehmed-pašinu džamiju i župu Presvetog Srca Isusova u Mostaru, te Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg i Manastir Tvrdoš u Trebinju.

Među njima su bili predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve, Katoličke Crkve i Jevrejske opštine, a posjet je organiziran u sklopu projekta za mlade Obilazak teoloških i vjerskih ustanova podržanog kroz projekt Jačanje međureligijske saradnje (SID).

"Moje oduševljenje ni danima od putovanja ne jenjava. Iako živim u međuetničkoj zajednici u kojoj postoje sve religijske institucije i imala sam mogućnost da ih već posjetim, nikada nisam imala priliku da me neko primi i provede kroz te građevine i dodatno objasni njihova načela i postavke na kojima počivaju ostale religije. Ovo putovanje je učinilo upravo to: bili smo primljeni od strane susretljivih predstavnika religijskih zajednica, osjetili se dobrodošlim i bili u prilici da pitamo sve ono što nas interesira", kaže Bojana Trkulja, jedna od sudionica dodajući kako je s ovog putovanja donijela bitna iskustva: "Najveća impresija koju sam ponijela sa ovog putovanja je da upravo neznanje o ostalim religijama kojima smo okruženi stvara mržnju i netrpeljivost između ljudi, zato smatram da bi ovakvih putovanja i projekata trebalo biti što više."

Irena Đorđević, sekretar OMS Banja Luka je kao i ostali sudionici puna dojmova s posjete: "Obilazak i gostoprimstvo su nas dočekali u Karađoz begovoj medresi gdje smo se upoznali sa običajima i tradicijom škole, kao i sa učenicama od prvog do četvrtog razreda medrese. Suvremena škola koja je primjer u suvremenoj nastavi i disciplini. Hvala profesorici mr. Ilhami Puce-Hondo koja nam je pobliže objasnila i odgovorila na naša pitanja, a bilo ih je puno", rekla je Irena Đorđević dodajući kako su u svim mjestima koja su posjetili imali odličan doček: “Posjetili smo i Koski Mehmed-pašinu džamiju u srcu Mostara, sa nevjerojatnim pogledom na Stari most.

"U Mostaru smo posjetili i župa Presvetog Srca Isusova - Potoci, gdje nas je ugostio don Josip Galić kojemu se zahvaljujemo na predivnom razgovoru o vjeri i životu. Učesnici su bili puni utisaka i dva dana su prepričavali njegove riječi", ustvrdila je Irena dodajući kako su obilazak Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i doček oca Miroslava, te odlazak u Manastir Tvrdoš nešto što također dugo neće zaboraviti: "Nesvakidašnja crkva, koja pored svetaca ima oslikane i osobe koje su obilježile našu povijest, kao na primjer Nikola Tesla i mnogi drugi. Posjetili smo i Manastir Tvrdoš koji potiče još iz srednjeg vijeka. Trenutno u manastiru ima pet monaha i pet iskušenika, a 30 stalno zaposlenih zbog njihove proizvodnje poznatih vina i meda, a od prošle godine i maslinovog ulja. Predivno međureligijsko putovanje o kojem bi svi mogli pisati i pričati danima!”

Bogoljub Jaćimović kaže kako mu je ovo putovanje pomoglo da zadovolji svoju radoznalost o drugim vjerama i njihovim bogomoljama koju je oduvijek imao: "Kada se ukazala ova prilika, objeručke sam ju prihvatio. Ono što me je fasciniralo, jeste upravo ono što sam znao sve vrijeme: Da su ti ljudi, ma koliko ih ja doživljavao kao različitim, u suštini isti kao ja. Slična ili ista vjera, vrijednosti po kojima žive, način života, tragedije kroz koje su prošli, ali opet nasmijani, voljni da upoznaju nove ljude, čuju druge stavove. Tako da je šteta što nema više ovakvih projekata koji bi ukazali da je moguće živjeti u miru i skladu".

Sanja Antonić uz pohvalu odličnoj organizaciji ističe odličnu atmosferu koja je vladala tokom posjeta: “Akcent je stavljen na različitost i na poštovanje različitosti, kao i promociju suživota među različitim kulturama, vjerama i nacijama. Domaćini koji sun as dočekali su se trudili da nam boravak učine što ljepšim i da nam daju što je moguće više informacija o onom što predstavljaju. Sve u svemu – savršeno iskustvo".

Svoje rezultate i aktivnosti poput ove posjete aktivisti i članovi OMS Banja Luka imat će priliku prezentirati na konferenciji Važnost jačanja međureligijskog dijaloga na lokalnom nivou u BiH koja se održava u Sarajevu 15. i 16. veljače koja ima za cilj promovirati poruke mira i pomirenja MRV-a široj publici, prezentirati uspjehe SID projekta pokazati jačanje mreže MRV-a i podijeliti najbolje prakse.

Članovi i aktivisti iz 15 lokalnih odbora za međureligijsku suradnju, među kojima i vjerski službenici iz BiH će prisustvovati konferenciji na kojoj će mladi i žene promovirati aktivnosti implementirane na nivou odbora kroz SID projekt.

KT