Odžak i Kiseljak

Mladi o važnosti volonterizma i na online radionicama


Biti uvijek blizu mladih, osluškivati njihove potrebe i reagirati na njih, zadaća je Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." od samog početka djelovanja. Upravo zbog toga u razdoblju pandemije izazvane koronavirusom djelatnici ovoga Centra putem raznog online sadržaja ohrabruju mlade, potiču ih na razvijanje kreativnosti, ali i s njima razgovaraju o značajnim temama za kvalitetan rast, razvoj i odgoj.

Tako su učenici osnovnih i srednjih škola iz Kiseljaka i Odžaka od 11. do 15. svibnja sudjelovali na četirima online radionicama u sklopu projekta Škola volonterizma, kojeg NCM Ivan Pavao II. već tri godine uspješno realizira s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije. 

U utorak, 12. svibnja na radionici koju je vodila Amanda Đogaš, voditeljica Regionalnog ureda Centra za mlade u Posavini, s mladima se razgovaralo o važnosti i značaju volonterizma uopće, stavljanju sebe na raspolaganje drugima bez očekivanja profita. Mladi su iz udobnosti svojega doma govorili o tome koliko se značaj volonterizma prepoznao u ovome razdoblju pandemije, o načinima kamo i kako volonteri mogu darovati nekomu svoje slobodno vrijeme, talente i mogućnosti.

Osim mladih iz Odžaka, i učenici od V. do IX. razreda Osnovne škole Kiseljak, njih 125, u suradnji s nastavnicom Valentinom Vidović imali su prigodu na radionici koju je vodio Josip Milanović, projekt koordinator, slušati o tome zbog čega je volonterski rad značajan, podijeliti svoja razmišljanja o važnosti volonterskog angažmana u doba pandemije.

Da je volonterizam značajan i važan za mlade u Bosni i Hercegovini, naglasili su mladi iz Odžaka i Kiseljaka koji su tijekom radionica razgovarali i o idejama volonterske akcije 72 sata bez kompromisa koja će se ove godine održati krajem rujna. U iščekivanju skorijih susreta sa svojim vršnjacima i sudjelovanjem na ovoj šestoj volonterskoj akciji, mladi su pozvali sve one koji volonterizam osjećaju kao poziv, a ne obvezu, da se priključe tisućama mladih volontera iz cijele BiH koji nesebično stavljaju sebe na raspolaganje drugima na beskompromisnoj akciji.

Ovom prilikom pozivamo i vas ako ste zainteresirani da u vašoj školi, župi, zajednici održimo radionicu o značaju i važnosti volonterizma, ili pak medijsku radionicu, da nam se javite na elektronsku poštu: josip.ncm@gmail.com ili putem telefona: +387 33 766 225. Kontakt osoba Josip Milanović, koordinator projekta.

NCM/ J.P., KT