NCM-ov "Offline" kamp u Komušini


Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II.", u sklopu projekta "Prevencija ovisnosti kod mladih – Klik za zdravlje", od 30. lipnja do 4. srpnja realizirao je "Offline" kamp u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini kod Teslića.

Nakon uspješno realiziranih radionica u osnovnim i srednjim školama na području Bosne i Hercegovine, kao posljednja faza uspješne realizacije projekta Prevencija ovisnosti kod mladih - Klik za zdravlje započeo je ljetni Offline kamp, prvi u nizu ovoga ljeta, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Offline kamp se realizirao uz pomoć i susretljivost preč. Borisa Salapića, domaćina i župnika župe Uznesenja BDM-a u Komušini.

Tako je 40 učenika iz Gromiljaka, Travnika i Zenice početak ljetnog raspusta provelo u tom mjestu.

Susret je započeo misom koju je predslavio preč. Salapić, a nakon euharistije Josip Milanović, koordinator projekta, je predstavio kamp, projektni tim, ali i pravila ponašanja. Nakon igrica upoznavanja i podjela u skupine uslijedilo je svečano uručivanje mobitela kao službeni početak offline susreta.

Svaki dan je započinjao molitvom, a kamp je bio ispunjen edukativnim i kreativnim radionicama, ali i mnoštvom zabavnih igara kojima su mladi upotpunili te iskoristili svoje vrijeme...

Tijekom nekoliko dana kamperi su učili o "najpopularnijim" vrstama ovisnosti i najgorim posljedicama istih, a dobili su i praktične savjete kako sebe ne bi nikada doveli u situaciju bilo kakvih modernih ovisnosti. Zapravo, to je i bio cilj Offline kampa – biti bez mobitela i društvenih mreža, na taj način preispitati sebe i susretati se s drugima u živim, otvorenim susretima.

Tijekom kampa prikazan je i emotivni film Pisci slobode, koji govori o mladoj požrtvovanoj profesorici koja pokušava sve kako bi svojim učenicima pružila bolju i ljepšu budućnost.

Također, sudionici kampa su jedan dan proveli na izletu razgledajući prirodne ljepote kraja, a spas od ljetnih vrućina potražili i u obližnjem bazenu.

Nakon pet  dana bez signala završena je ljetna Offline avantura.Posljednji dan kampa, vršnjački edukatori Ana Eldić, Matea Tunjić, Sara Epet, Ivan Pedljo, Andrea Filipović i Amanda Đogaš, te voditelji projekta Filipa Lončar i Josip Milanović, proveli su evaluaciju sa svim sudionicima te su kamperima vratili njihove mobitele.

KT