Radunice

NCM-ova specijalizacija animatora


U župi Sv. Ane u Radunicama u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u tijeku je opća specijalizacija animatora, koja traje od 7. do 13. srpnja.

Kako nam je Valentina Gluvić, voditeljica kampa tijekom kojeg se odvija specijalizacija, rekla riječ je o mladim animatorima koji su aktivni na svojim župama, a prethodno su prošli četiri formacije – odnosno obuke koje su organizirane u NCM-u. Specijalizacija se uvijek održava u ovomu razdoblju i pomaže animatorima da se profiliraju u radu s djecom i mladima te steknu nova znanja i vještine.

Program je prilično iscrpan i zahtjevan. Svaki dan započinje svetom misom u 7 sati, a završava večernjom molitvom nešto prije ponoći. Tijekom dana održavaju se radionice koje se uglavnom smještaju u prijepodnevne termine do ručka nakon kojeg obično uslijede razne igre, bansevi s određenim tematikama, plesovi, izleti, filmske i karaoke večeri, ali sve s ciljem kako bi mladi stekli određena znanja, usvojili nove metode i ideje koje kasnije mogu upotrijebiti za rad pri svojim župama.

Ove godine, kamp specijalizacije okupio je 36 mladih iz Vrhbosanske i Mostarsko-duvanjske nad/biskupije, a o njima, zajedno s voditeljicom Valentinom brine još pet animatora-instruktora.
Budući da su ovi mladi već aktivni i djeluju pri župama ovo je također prilika i za međusobnu razmjenu dosadašnjih iskustava.

Ono što je uistinu pozitivna strana ovoga kampa jest oduševljenost mladih i njihovo aktivno sudjelovanje sa zanimanjem u svim aktivnostima što je i više nego dobar pokazatelj da je potrebno vjerovati u njih i raditi s njima jer to daje vidljiv plod.

Uskoro i video prilog.

KT