Međugorje

"Noć svjedoka" okupila molitelje sa svih strana


Nakon Sarajeva, Kotora i Dubrovnika molitvena večer "Noć svjedoka" održana je 24. rujna u Međugorju.

Noć svjedoka realizirana je prvi put na našim prostorima u suradnji s papinskom pontifikalnom udrugom Pomoć Crkvi u nevolji i direktorom njezina ogranka za Francusku Marcom Fromagerom te nakladničkom kućom Sakramento, a koordinatorica molitvene večeri Noć svjedoka je Sabrina Čović-Radojičić, utemeljiteljica međunarodne udruge Maranatha koja se zalaže za ekumenizam i međureligijski dijalog.

Ovaj je molitveni program u Međugorju pobudio veliko zanimanje vjernika sa svih strana. Misno slavljeu prepunoj crkvi Sv. Jakova predvodio je apostolski vizitator nadbiskup Henryk Hoser u zajedništvu s većim brojem svećenika iz nekoliko zemalja.

Referirajući se na misna čitanja toga dana, nadbiskup Hoser na osobit je način progovorio o Božjem svjetlu. „Ako pratite svakodnevna misna čitanja, vidjet ćete da ona svakodnevno odgovaraju životnoj situaciji svakoga od nas i tu ćete naći svjetlo koje osvjetluje vašu tamu i pokazuje put“, naveo je mons. Hoser naglasivši kako je Božje svjetlo mnogo snažnije od tame.

„I to svjetlo koje je život snažnije je od smrti. Isto tako treba dobro razumjeti da to svjetlo koje nas osvjetljuje, osvjetljuje naš odnos između nas i Boga te Boga i nas. Ta je odnos je najjvažniji u životu. Zašto? To je jedan odnos koji nam daje život. Od njega živimo i on nam pokazuje tko smo i zašto živimo. Pokazuje nam cilj našeg života. Taj odnos s Bogom je ključ naših odnosa s drugima. Što je naš odnos s Bogom snažniji, to su ispravniji naši odnosi s drugima, s onima koji su s nama u istoj kući, s onima koji žive drugdje. Oni koji prekidaju taj odnos s Bogom su izgubljeni. To su ljudi koji ne znaju odakle dolaze, kamo idu i što činiti. Oni su uronjeni u tamu. Odatle dolazi žalost, depresija, tuga pa čak i prekid života. Ta svjetlost je tako važna da iz nje treba crpiti u svakom trenutku. Što nas više osvjetljava Božja svjetlost, to više sjajimo oko sebe“, kazao je apostolski vizitator poručivši kako upute za širenje svjetla oko sebe vjernik može naći u Svetom pismu. Pozvao je nazočne da budu žive stanice mističnog Tijela Kristova i slijede njegovo svijetlo.

Poslije euharistijskog slavlja uslijedilo je Molitveno bdijenje u dvorani Ivana Pavla II. koju su ispunili molitelji prisjećajući se žrtava progona i trpećih kršćana u raznim dijelovima svijeta. Pročitana su i imena te kratki životopisi stradalih proteklih godina te prikazane njihove fotografije kako bi nazočni bolje upoznali njihove životne putove. 

O ovom molitvenom događaju koji se već 10 godina uz veliki interes javnosti realizira diljem svijeta govorila je koordinatorica Čović Radojčić koja je podsjetila na važnost ovakve molitvene solidarnosti s progonjenima, ali i pamćenja onih koji su svoj život položili za Isusa. 

Nazočni su pozorno slušali i izlaganja fra Kirilla Gorbunova, generalnog vikara iz Moskve, s. Houdu Fadoul iz Sirije i Marca Fromagera, predsjednika francuskog ogranka Papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji, koji su progovorili o mučeništvu svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika u raznim krajevima planeta.

Podsjetimo, ovaj je događaj u Sarajevu, Kotoru i Dubrovniku također okupio veliki broj molitelja za progonjene kršćane diljem svijeta.


KT